Friday, August 22, 2008

Tarımın Yıldızları

İsmail Uğural
Yeni Asır
22 Ağustos 2008,Cuma


"İzmir Ticaret Borsası'nın, Türkiye ve Ege Bölgesi'nin önemli tarım ürünlerinden pamuk, üzüm, incir ve zeytin üretim dallarında kaliteli ve düşük maliyetli üretimi ve yüksek verimliliği teşvik etmek, bilinçli üretimi yaygınlaştırmak, teknolojinin etkin kullanımını sağlamak amacıyla düzenlediği yarışma kapsamında, üretim ve pazarlama sürecinde fark yaratan üreticilerin ortaya çıkarılması hedefleniyor.
Yenilikçi, bilinçli ve bilgili üreticilerin 'Tarımın Yıldızları' olarak seçilmesi ile bölgemize ve tüm ülkeye örnek çiftçi olarak tanıtılmasını sağlayacak yarışma için müracaat eden üreticilerin dosyaları, İzmir Ticaret Borsası organizasyonunda ilgili yönetmelik kapsamında değerlendirilmiştir. Bu çalışma sonucu, pamuk, üzüm, incir ve zeytin olmak üzere dört üretim dalında 'Tarımın Yıldızları' ile teşvik ödülü alacak üreticiler belirlenmiştir." Bu okuduğunuz İzmir Ticaret Borsası'nın basın açıklaması... Şimdi burada ne görüyoruz? "Kaliteli ve düşük maliyetli üretim", "Tarımda teknolojinin etkin kullanımı, yenilikçilik ve fark yaratmak" ve tabii en önemlisi tarımsal üretimin ve çiftçinin kamuoyunda ön plana çıkarılması gibi sektörün çok ihtiyacı olan yeni kavram ve teşvik unsurları...
Bunlar güzel ve doğru şeyler. Bundan iki yıl önce de Yeni Asır Gazetesi'nin İzmir Ziraat Odası ile yaptığı işbirliği sonucu çok sayıda üreticiye "Örnek Çiftçi" ödülü verilmişti. Borsamızı bu son derece faydalı çalışmasından ötürü kutluyoruz.

DESTEKLER ÇEVREYE
Söke Ticaret Borsası Başkanı Bertan Balçık ile Yeni Asır TV'de yaptığımız programda "Söke ekonomisi"ni konuştuk. Dünkü yazımızda da belirttiğimiz bir husus vardı. Söz gelimi, Salihli, Alaşehir, Ödemiş, Akhisar ve Nazilli gibi Ege ilçelerinin aslında taşıdıkları ekonomik potansiyelin çok altında kaldıkları biçiminde ortaya bir görüş koyuyoruz. Tabii başka ilçeler de yok değil. İşte Söke diğer adı geçen merkezler benzeri özellikle "Endüstriyel tarım" kaynaklı bir ekonomik yükseliş içinde olmalı diye ısrarla söyleyip duruyoruz. Neyse, şimdi sadede gelelim: Bertan Balçık, TV programımızda yeni bir öneri getirdi. Hemen onu köşemize taşırsak, özellikle zeytinyağı işletmesi makina yatırımlarında belli bir doyuma ulaşıldığını, artık hibe desteklerin daha çok çevre yatırımlarına yönlendirilmesinde yarar olacağı ifade ediliyor. Somut örnek ise, 'Buharlaşma lagünleri'nin hibe destek kapsamına alınması gerektiği şeklinde...

ORGANİZE ESNAF MERKEZLERİ
Haberi okuyalım: "Alışveriş merkezlerinin giderek yaygınlaşması karşısında yaşam mücadelesi veren esnafa 'süper teşvik' getiriliyor. Yeni düzenleme, aynı iş kolundaki esnafın tek çatı altında toplanması için kredi desteği verilmesini, ardından Gelir Vergisi kolaylığı sağlanmasını içeriyor. İlke olarak aynı semtte, aynı çarşıda, aynı işi yapan esnaf, iş bölümüne teşvik edilerek tek bir şirket çatısı altında toplanacak. Pazarlama ve tanıtım faaliyetleri tek merkezden yürütülecek. Tek muhasebe tutulacak. Böylece, tarihi Kapalı Çarşı benzeri, 'organize esnaf merkezlerinin' oluşturulması özendirilecek." Devam edeceğiz.

No comments: