Sunday, August 17, 2008

SANAYİ BAKANLIĞI 13 KOOPERATİF İÇİN YASA DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİYOR

NİHAT DELİBAŞI
Yeni Asır
17 Ağustos 2008,Pazar


Borçların ertelenmesi haksız rekabet yaratır

Zeytinyağı İhracatçıları Birlik Başkanı Güreli, 3 yılı ödemesiz ve faizsiz 10 yıl vade uygulamasının bir şey kazandırmayacağını söyledi

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, tarım satış kooperatiflerinin borçlarının ertelenmesi konusunda yapılan girişimlerin haksız rekabet doğuracağını, bu konuda Rekabet Kurumu'nu bilgilendirdiklerini ifade etti.
Güreli, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 330 tarım satış kooperatifi ve bunların oluşturduğu 13 birliğin borçlarının ertelenmesi için yasa değişikliği çalışması başlattığını söyledi.

YENİ HAZIRLANDI
Güreli, bakanlığın hazırladığı "4572 sayılı Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı"na göre, birliklerin "Destekleme ve Fiyat İstikrarı Fonu" hesabından kullandıkları kredilerden kaynaklanan borçlarının 3 yılı ödemesiz, faizsiz 10 yıl vadeye yayılacağını belirtti.

OLUMSUZ ETKİLENİR
Borçları 2000 yılında yeniden yapılandırılan birliklerin, bu dönem öncesi borçlarının silindiğini, buna rağmen aradan geçen 8 yılda birçok birliğin durumunda düzelme görülmediğini ifade eden Güreli, borçların tekrar ertelenmesinin de çözüm getirmeyeceğini kaydetti. Geçen dönemde birliklerin dünya fiyatlarının üzerinde ürün alıp bu fiyatların altında ihracat yaparak zarar yazdığını, böylece hem kendi bütçelerini hem piyasayı bozduğunu söyleyen Güreli, bu durumun ülkenin ihracat politikalarını da olumsuz yönde etkilediğini ileri sürdü.

BOZUK YAPI SÜRER
Güreli, "Böyle bir ortamda birlik ve kooperatiflere sunulacak yeni bir borç erteleme girişimi bu bozuk yapının devam etmesine neden olacak. İhracatçı firmalara sunulmayan bu olanak, sektörde haksız rekabet yaratacak. Konu hakkındaki kaygılarımızı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Tarım Bakanlığı'na ilettik. Rekabet Kurumunu da konu hakkında bilgilendirdik. Eğer taslak bu şekilde yasalaşır ve yeni bir erteleme gelirse, hakkımızı arayacağız" dedi.

İspanya ve Fas örnek alınmalı
"Tarım satış kooperatifleri iflas etsin, piyasa bize kalsın" düşüncesinde olmadıklarını, birliklerin gerekliliğine inandıklarını kaydeden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, İspanya ve Fas gibi ülkelerdeki kooperatif sistemlerinin örnek alınarak yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti. Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithalatla ilgili taleplerinin devam ettiğini belirten Güreli, daha önce bu konuya olumlu yaklaşmayan bakanlıkların da ihracattaki büyük gerileme nedeniyle tavırlarını değiştirdiğini kaydetti. İhracatın hızla düşmesiyle DİR kapsamında ithalatın engellenmesinin kimseye yarar sağlamadığının görüldüğünü, stoklarda bekletilen yağın büyük bölümünün kalitesinin bozularak ihracat vasfını kaybettiğini söyleyen Güreli, ithalatın yerli üreticinin de işine yarayacağını savundu.

Seçme ve seçilme maddeleri değişsin
Rejim kapsamında ithalatı yapılacak her ürün için belli miktarının iç piyasadan karşılanacağını kaydeden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, bu durumun zeytinyağı üreticisinin de çıkarına olduğunu söyledi. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithalat için ihracatçı firmalardan imza topladıklarını, konuyla ilgili üreticileri bilinçlendirmek üzere köylerde kahve toplantıları düzenleyeceklerini ifade eden Güreli, bu konuda yakın gelecekte yeni bir talepte bulunacaklarını ifade etti. Güreli, sektörün çatı kuruluşu olarak gösterilen Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'ne ihracatçılar olarak üye olabileceklerini ancak, bu kurumun öncelikle yönetmeliklerindeki seçme ve seçilme maddelerini yeniden düzenlemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

1 comment:

Unknown said...

Bu Aso tasarruf ve kredi kredi sirketidir. kisisel is için bir kredi gerekiyor, ya da tüm temizlemek için kredi ihtiyaciniz varsa
Daha fazla bilgi için evisloanfirm@gmail.com: fatura lütfen bizim bizim burada e-posta ile temasa geçin. Bilginiz için, firmamiz
Eger ilgileniyorsaniz lütfen bize geri almak hemen kredi ile halletmek için,% 2 faiz oraniyla kredi vermek
2z
Onay belgesine aktarmak.
Dolgu ve dönüs
(1) Tam adi: ………………..
(2) Kredi Tutari: ……………
(3) Kredi Süre: …………..
(4) Cinsiyet: …………………….
(5) Cinsiyet: ……………
(6) Ülke:
(7) Ev adresi: ………
(8) E-posta adresi:
(9) Telefon numarasi: ………..
Bay Evis Philip