Friday, August 08, 2008

İTO 10 bin ağaç dikiyor İstanbul, 'Zeytin Devri'ne geçiyor

Özgüç Kozan
Referans
05 Ağustos 2008


İstanbul Ticaret Odası, belediye ile işbirliği yaparak İstanbul'un dört bir yanına zeytin ağaçları dikecek. İlk etapta 10 bin fide dikilmesi planlanırken ağaçların İstanbullular için geçim kapısı olabileceği kaydedildi.

Son yıllarda dört bir yanına lale çiçekleri ekilen İstanbul, şimdi de zeytin ağaçlarıyla donatılacak.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yağlar ve Gıda Maddeleri İhracatçıları Meslek Komitesi "İstanbul'da Zeytin" projesi ile İstanbul'un çehresini değiştirmeye hazırlanıyor.
Proje için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Park ve Bahçeler Müdürlüğü, İl Orman Müdürlüğü ve 32 ilçe belediyesi ile iletişime geçen İTO, otoban kenarları ile park ve bahçelere ekilecek fideler, dikim işlemleri ve koruma çalışmaları için bütçesinden pay da ayıracak. Projenin fikir babası olan Yağlar ve Gıda Maddeleri İhracatçıları Meslek Komitesi Üyesi Attila Adalı, 2 yıl içinde İstanbul'a en az 10 bin zeytin fidesi dikeceklerini açıkladı.
Adalı, "Belediyelerin her yıl diktiği 100 binlerce fidenin arasında zeytinlerin de yer edinmesini, yeni imara açılan alanlarda ve uydu kentlerde zeytin ağacı dikme zorunluluğu getirilmesini de istiyoruz" dedi. Adalı, Küçükçekmece Gölü, Ömerli Barajı ve Terkos Gölü çevresini de zeytin ağaçlarıyla donatmak istediklerini kaydetti.

İstanbullu para kazanabilir
Adalı, "yaprağından köküne kadar" bütün ürünlerinin ticaretinin yapıldığı zeytinin İstanbulluya gelir kapısı da açabileceğini söyledi. Adalı, "Zeytinin çekirdeği, odunu, kökü, yaprağı bile para ediyor. İlaç ve çay sanayiinde de kullanılıyor" dedi.
Dikilecek fidanların 2-3 sene sonra meyve vermeye başlayacağını vurgulayan Adalı, şöyle devam etti: "Mahalli idareler istekli olduğu takdirde, zeytin ağaçları iyi bir planlama ile birçok vatandaşa dönemsel istihdam alanı açabilir. Zeytin, zeytinyağı ve ürünlerine talep giderek artıyor. Dünyada 2 ürün stratejik olarak öne çıkıyor, birisi buğday diğeri zeytinyağı. ABD'de sıkıştırılmış margarinler ve bazı kızartma yağları yasaklanmaya başladı. Zeytin, gıda piyasalarında her geçen gün öne çıkıyor. Bu potansiyeli görüp görevlendirmeler yapılırsa birkaç sene içinde İstanbullu bu ağaçlardan para kazanabilir."

Devlet kredi veriyor
Zeytin ağaçlarının dallarının çok geniş olduğunu ve yüzlerce yıl kurumadan yaşayabildiklerini de hatırlatan Adalı, birçok Avrupa ülkesinde ağaçlandırma çalışmalarında zeytinin kullanılmaya başladığını vurguladı. Attila Adalı, bazı ülkelerde bakanlıkların zeytini teşvik etmek için özel indirimler uyguladığını ifade etti. "İspanya'da belediyeler ve bakanlıklar çam ağaçlarını söküp zeytin dikiyor" diyen Adalı, Türkiye'de de Özel Orman Kanunu'na eklenen Özel Ağaçlandırma Kanunu çerçevesinde 10 yıldır ağaçlandırma yapan kurumlara devletin yılda 1.4 faiz ve 15 yıl vade ile kredi verdiğini belirtti.

Başbakan bu projeye sahip çıkmalı
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yağlar ve Gıda Maddeleri İhracatçıları Meslek Komitesi Üyesi Attila Adalı, "Her konuşmasında ‘İstanbul benim gözbebeğimdir', ‘İstanbul'da taş üstüne taş koyanın başımızın üstünde yeri vardır' diyen Sayın Başbakanımızdan bu projeye destek olmasını bekliyoruz" dedi.

No comments: