Friday, August 08, 2008

Sarı çiçekten damlayan yağ mucizesi

Rota Haber
07 Ağustos 2008,Cuma


Türkiye'de yeni yeni tanınan kanola yağı, sadece sağlıklı beslenmede değil, ülke ekonomisinde de rol oynamaya hazırlanıyor.

Sarı çiçekten damlayan sağlıklı yağ mucizesi… 40 yılın emeği,lezzeti ve geleneği ile Kula Kanola Yağı yeni ambalajında…

Türkiye'de yeni yeni tanınan kanola yağı, sadece sağlıklı beslenmede değil, ülke ekonomisinde de rol oynamaya hazırlanıyor. Balıkesir'de üretim gerçekleştiren Kula Yağ'ın da ürün gamı arasında bulunan Kanola Yağı, kanola bitkisinin ekiminden hasat sonrası işlemlere kadar sadece sofralar için değil, arıcısından besicisine kadar geniş bir kitleyi de sağlık ve ekonomi açısından ilgilendiriyor.

Zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı derken Türkiye'de son yıllarda besin değeri yüksek, ekonomik, sağlıklı ve üretimi sırasında elde edilen yan ürünleriyle adeta mucize bir bitkiyle tanıştı: Kanola…

Kanola tohumlarından elde edilen yağ, ideal yağ oranı, en düşük doymuş yağ oranı ve içerdiği zengin Omega 3 yağ asidi nedeniyle son yıllarda sağlık uzmanlarının ve diyetisyenlerin de gözdesi haline geldi. Tekli doymamış yağlar açısından zengin olmasıyla da kötü kolesterolü engelleyici özelliğe sahip. Kanola yüzde 40-50 yağ ve yüzde 20-25 protein içeriyor. Kolesterol ve trigliserid seviyesini düşürüyor, kan hücrelerinin akışkanlığını artırıyor ve damar tıkanıklıklarını ile kalp krizlerini önlüyor.

İçerdiği kerofil ile bağışıklık sistemini koruduğu, kemiklere yararlı olduğu, sinir sistemini güçlendirdiği biliniyor. A, D, E ve K vitaminleri açısından zengin olan kanola yağı, raşitizm ve özellikle menopoz sonrasında kadınların korkulu rüyası olan osteoporoza da iyi geliyor.

İçeriğindeki vitaminler kadar Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri de içeren Kanola Yağı, pek çok cilt hastalığına iyi geldiği gibi beyni de geliştiriyor. Antioksidan özelliği ise hem insan mekanizmasını olumlu etkiliyor hem de büyüme ve gelişmeye yardımcı oluyor.

5 ve 18 litrelik tenekelerin yanısıra gelen talepler doğrultusunda 1, 2 ve 5 litrelik pet ve 10 litrelik teneke kutu olarak da kullanıma sunulan Kula Kanola Yağı'nı mutfakta hemen her yemek yapımında kullanmak mümkün. Buna salatalar ve kızartmalar da dahil…

Kula Kanola Yağı, aynı zamanda doğal bir E vitamini deposu .Bilinen en güçlü antioksidan olan E vitamini sayesinde vücutta oksidasyonla oluşan serbest radikallerin DNA yapısına ve hücrelere zarar vermesi önleniyor, böylece bazı kalıtsal hastalıklara karşı hücre yapısından başlanarak korunma sağlanıyor.

Kanola Yağının ekonomik getirileri

Kanola yağı sadece sağlık değil, ekonomi açısından da önemli bir seçenek sunuyor. Öncelikle fiyatıyla diğer tüm yemeklik sıvı yağlara alternatif oluşturan Kula Kanola Yağı, özellikle tat benzerliği nedeniyle zeytinyağının yerini almaya hazırlanıyor. Bu arada gıda sanayinde de kanola yağı kullanımına doğru bir eğilim gözleniyor.

Kanola yağı yemekler ve gıda sanayinin yanı sıra kimyasal yağ olarak da değerlendiriliyor. Sarı çiçekleri ile arıların ve arıcıların göz bebeği olan kanola bitkisi, küspesinde bulunan % 33-44 ham protein miktarıyla da yem fabrikalarının önemli bir hammaddesi haline geliyor, besicilerin vazgeçilmezleri arasına giriyor.

Kanola yağının bir diğer ekonomik getirisi ise yağ ithaliyle harcanan döviz miktarını düşürmesi ve bitkisel sıvı yağı, Türkiye'de pahalı bir ürün olmaktan çıkarması. Yağ fiyatlarının ithalat nedeniyle iki yılda % 300 zamlandığa dikkat çeken yetkililer de kanola yağını önemli ve ekonomik bir alternatif olarak gündeme getiriyor.

No comments: