Friday, October 05, 2007

BASIN BULTENI-DUNYA PAZARLARIMIZI KAYBETMEMEK ICIN 1 YILLIK ITHALAT IZNI ISTIYORUZ‏


EZZİB Başkanı Ali Nedim Güreli;
“DÜNYA PAZARLARIMIZI KORUMAK İÇİN GEÇİCİ KABULLE 1 YILLIK ZEYTİNYAĞI İTHALATI İSTİYORUZ”


Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, dünya pazarlarında Türk zeytinyağı ihracatçılarının konumlarını koruyabilmesi için bir yıl süreyle dahilde işleme rejimi kapsamında zeytinyağı ithalatı taleplerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’na ilettiklerini söyledi.

İhraç kaydıyla zeytinyağı ithalatı taleplerinin sonrasında başta TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifleri Başkanı Cahit Çetin olmak üzere bazı çevrelerin tepkisi ile karşılaştıklarını belirten Güreli, “Biz kar amajıyla ticaret yapan işletmeleriz. Şu anda Türkiye’de zeytinyağı İspanya’dan yüzde 10, Suriye’den yüzde 20 daha pahalı. Bu şartlarda ihracatçılarımızın işlerini devam ettirebilmeleri mümkün değil. Ayakta kalabilmek için kutulu, ambalajlı zeytinyağı ihracatında pazarlarımızı kaybetmemek için Dahilde İşleme Rejimi kapsamında 1 yıllık zeytinyağı ithalatı talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Türk çiftçisine gözdağı vermek, haddini bildirmek gibi bir düşünce içinde olmadıklarını anlatan Güreli, şöyle devam etti: “Bize kutulu pazarlarda büyüyelim diyenlerle biz de aynı şeyi savunuyoruz. Bu gerekçeyle de bir yıllık ithalat istiyoruz. Zaten arkadan büyük bir üretim geliyor, sonraki yıllarda ihtiyaç kalmayacak. Bu isteğimiz düzenleme hali hazırda Avrupa Birliği’nde var olan bir uygulama. Bizler, 85 senedir kurulu olan bir sistemin aynısını bütün konjektür, şartlar değişirken devamını istemenin aklı kısalık olduğunu düşünüyoruz.”

İHRACATÇILAR REKOLTEYİ DAHA YÜKSEK BULDU

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, 2007-08 sezonu zeytinyağı rekoltesini, İzmir Ticaret Borsası, TARİŞ ve Marmarabirlik tarafından yapılan rekolte çalışmasından 12 bin ton fazla hesapladı. EZZİB, 2007/08 zeytinyağı rekoltesini 84 bin 120 ton olarak tahmin etti.

2007/08 sezonu Ege ve Marmara Bölgesi zeytin ve zeytinyağı rekolte raporu ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, zeytin üretim bölgelerinde Tarım İl ve Tarım İlçe Müdürlükleri, büyük üreticilerle yaptıkları görüşmeler sonucunda rekolteyi 84 bin 120 ton olarak öngördüklerini söyledi.

Rekolteyi düşük gösterme gibi bir gayretleri olmadığını belirten Güreli, “Dış Ticaret Müsteşarlığı’na geçici kabul ile zeytinyağı ithalatı talebinde bulunmuş bir kurum olduğumuz için zeytinyağı rekolte tahminimizin düşük olacağını düşünenlerin beklentilerinin doğru olmadığını bu şekilde gösterdik. Biz bir yıllığına geçici kabulle zeytinyağı ithalatını mevcut pazarlarımızı kaybetmemek için istiyoruz. Zaten sonrasında önemli bir üretim geliyor” şeklinde konuştu.

No comments: