Monday, October 22, 2007

Satacak zeytinyağı yok Uzakdoğulu müşterilerin telefonuna çıkamıyorum


Piyasaya 150 bin tonluk zeytinyağı sürüleceğini belirten Ekiz Yağ AŞ'nin CEO'su Muhittin Ekiz, buna rağmen yurtdışı pazarlarına gönderecek ürün bulamadıklarını söyledi. Ekiz, "elinde ürünü tutanlar fiyatların yükselmesini bekliyor, ihracat yapamıyoruz" dedi.


Sinan Doğan-Referans Gazetesi
22 Ekim 2007


Türkiye'nin en eski zeytinyağı markalarından Ekiz Yağ AŞ'nin CEO'su, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Muhittin Ekiz, son 4 yıldır büyük uğraşlarla kazandıkları Hindistan, Çin ve Japonya gibi pazarları rakip ülkelere kaptırmaya başladıklarını söyledi. Ekiz, "Hindistan ve Çin'den gelen talebi karşılayamıyoruz. Onlar da 'siz bu işi bilmiyorsunuz' deyip başka ülkelerden yağ alıyor. Üzüntümden müşterilerimin telefonuna bile çıkamıyorum" dedi.
Zeytinyağı sektörünün fiilen 55 yıldır içinde olduğunu belirten Ekiz, bugüne kadar böyle bir sezon görmediğini söyledi. Piyasada bu sezondan devredecek 70 bin ton ile yeni sezondan 80 bin ton olmak üzere toplam 150 bin ton ürünün önümüzdeki günlerde pazara çıkacağını aktaran Ekiz, bu rakama karşın ihraç edecek ürün bulamadıklarını kaydetti. "Elinde ürünü tutanlar fiyat yükselecek diye beklemeye devam ediyor. Piyasadan biraz ürün almaya çıktığımızda fiyatlar hemen yükseliyor" diyen Ekiz, yurtdışında ton başına 2500 euro olan fiyatların içeride 300 euro daha yüksek olduğunu ifade etti.

Pazarları İtalyanlar kapıyor
Fiyat yüksekliği nedeniyle sadece içerde satmak için az miktarda ürün aldıklarını belirten Ekiz, dış pazarları kaybetmemek için sadece bu sezona özgü olarak dahilde işleme rejimi kapsamında zeytinyağı ithalatı istediklerini dile getirdi. Ekiz, "Bu dökme yağı satmak için değil kutulu ve markalı ihracat için istiyoruz. Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan onay bekliyoruz. Rekabet edebilmemiz için uluslararası piyasadan kopmamak gerekiyor" diye konuştu.
Türk zeytinyağı ihracatçılarının yeni pazarlar bulmak için ülke ülke dolaştığını anlatan Ekiz, kendisinin de Hindistan, Pakistan, Çin, Japonya, Kore ve diğer Uzakdoğu ülkelerine gittiğini, bu ülkelerdeki marketlere girmeyi başardıklarını belirtti.
Ekiz, "Geçmişte 3-4 ayda bir konteyner mal verdiğimiz yerlere artık 10 konteyner mal gönderiyoruz. Yurtdışı pazarları zeytinyağımıza alıştırmışken, ürün bulamaz hale geldik. Koşarken tökezledik. Bu sene ihracatımız hiç olmadığı kadar düştü. Biz milyar nüfuslu bu pazarları kolay kazanmadık. Çinli bir müşterimizi ikna etmek için 1.5 yıl zaman harcadık. Adamlara bir kere ürün gönderdik, ikinciyi gönderemedik. Bu sefer müşteri başka ülkelere kaçmaya başladı. Bizim bıraktığımız pazarlara İtalya yeniden giriyor. Bu kadar mücadele sonunda geldiğimiz nokta şevkimizi kırıyor" diye konuştu.

İspanya'dan getirmek karlı
İthalatı üreticiyi baskı altına almak için istemediklerini kaydeden Ekiz, "Biz üretici ile yıllardır birlikte çalışıyoruz. Onlar bizim velinimetimiz. Piyasada sirkülasyon olacak ki hem üretici hem biz kazanacağız. Yeni sezonda 80 bin ton ürün var ama var yılı olan bir sonraki sezon gümbür gümbür yağ geliyor. Üretim tahminen 250 bin tona yükselecek. Bu kadar yağı kim yiyecek? Yurtdışı pazarları kaybedersek, bu yağı nereye satacağız? İçeride kişi başı 800-900 gram yağ tüketiyoruz. Oturup bu yağı biz mi yiyeceğiz? Son 10 yılda milyonlarca yeni zeytin fidanı dikildi. Yarın ürün satılmayınca bu insanlar ağaçlarını söküp atacak. İşte bu nedenle ihracat yaptığımız pazarları kaybetmemeliyiz" şeklinde konuştu.
İthalat konusunda ısrarlı olmadıklarını ifade eden Ekiz, fiyatların dışarı ile dengeye oturması halinde içeriden ürün alacaklarını açıkladı. Ekiz, şöyle konuştu: "İspanya'da bir kooperatif mal satmıyorum derse yurtdışı fiyatları yükselir. O zaman dışarıdan gidip almak, burada işlemek, sonra satmak gibi yüke girmeyip kendi yağımızı alırız. İthalat iznimiz var diye ithalatta ısrar etmeyiz. Arada ton başına 100 euro fark olsa bile dışarıdan getirtmeyiz. Ancak şu an dışarıda fiyatlar çok ucuz. Uygun fiyata Suriye'den ürün alabiliriz. Hatta İspanya'dan ürün alıp işleyip ihraç etsek ton başına 50 dolar para kazanırız."

Halk pahalı diye zeytinyağı yiyemiyor
Türk halkının zeytinyağı tüketim miktarını bir türlü yükseltemediklerini kaydeden Ekiz, "Halka zeytinyağını yedirmek için de bir fiyat dengesi gerekiyor. Pahalı olursa zeytinyağı yenmiyor. İtalya'da, Yunanistan'da 15-20 kg yağ tüketilirken, biz 800-900 gram yağ yiyoruz. Keşke bütün kanallar 10 dakika zeytinyağını anlatsalar. O zaman ürettiğimizi biz yeriz, geri kalanını ihraç ederiz" diye konuştu.

Libya'ya ilk ihracatı Ekiz yaptı
*Ekiz Yağ'ın yıllık üretim kapasitesi yıllık 24 bin ton.
*1972'de İtalya'ya 1 kilogramlık ambalajlarda 7 milyon kutu yağ göndererek ihracata başladı.
*1972'de Libya'ya 10 bin ton yağ satarak Afrika kapılarını Türk firmalara açtı.
*2005'te 40 milyon dolarlık, geçen yıl ise 30 milyon dolarlık kutulu ve markalı ihracat yaptı.

No comments: