Akdenizli olununca zeytinle aşk başlıyor zaten. Zeytinsiz kahvaltı, zeytinyağlısız yemek olmuyor. Sadece yemek mi güzel olan? Ya kültürü!... Bu blog, aşkımız zeytin ve zeytinyağı ile bilgileri sizinle paylaşmak arzumuzdan doğdu. Koray & Hakkı Yazıcı e-posta : mhyazici@gmail.com
Monday, October 08, 2007
Üreticiyi asla ezdirmeyeceğiz
Güler BİLGİN
Hürriyet
08 Ekim 2007, Pazartesi
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Cahit Çetin, tartışmalara son noktayı koydu. Çetin, "Tariş üreticiyi korumaya ve kollamaya devam edecek" dedi.
ZEYTİN ve Zeytinayağı ihracatçılarıyla Tariş arasında bir süredir devam eden ithalat tartışması yeni bir boyut kazandı. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Cahit Çetin, Hürriyet Ege Bölge Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Birlik Başkanı Cahit Çetin, kooperatiflerinin misyonunu tamamladığına ilişkin iddialar üzerine ihracatçıları suçlayarak, "Biz üreticiyi onlara ezdirmeyeceğiz" dedi.
HERKES İŞİNE BAKSIN
Bu tür iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Cahit Çetin, AB ülkerinde tarımın yüzde 70’inin üretim kooperatifleri üzerinden yapıldığını kaydederek, "Herkes kendi işine baksın. Bu tür söylemlerle sistemi bir yere getiremeyiz.Bu tür kavgalar gelişen zeytinyağı sektörünü bir yere götürmez.Ülkeye zarar verir. Üreticinin haklarını koruma ve kollamaya yönelik misyonumuzu sürdüreceğiz. Bu konuda asla taviz vermeyiz" dedi. Tariş’in misyonunu tamamladığı yolundaki iddia sahiplerini "izan" ve "mantıklı" olmaya davet eden Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu sezon hem ham yağ ihraç edelim diyorlar, hem de yağ yok deyip ithalat yapalım önerisini getiriyorlar. Tariş yüzünden üreticinin malını satmadığını söylüyorlar. Biz üretici kooperatifiyiz. Tabi ki üreticiyi koruma ve kollama görevimiz var. Tariş’in misyonunun bittiğine onlar mı karar verecekler. Kimin haddine düşmüş. Bu suçtur. Tarım satış kooperatiflerinin zorlukları elbette vardır. Ancak bu zorluklar sistemden kaynaklanmaktadır. Batı modeli kooparitifçilik anlayışı geliştirilememiştir. Kavgasız bir ortam yaratmalıyız."
MANTIKLI OLMAK GEREKİR
"Bu tür tartışmalar sektörü bir yere götürmez. Çiftçinin, ihracatçının, sanayicinin, ülkenin çıkarlarına uygun hareket etmeliyiz. Bu tür iddiaları ortaya atanları mantıklı olmaya davet ediyorum. İthalat yağ olmadığı zaman yapılabilir, ama şu anda gerek yok. Yapılmak istenen üreticiyi zor durumda bırakmak. Üretici kooperatifi olarak üreticinin haklarını koruma konusunda kararlığılığımız sürecek. Bu konuda asla taviz vermeyiz." Avrupa ülkelerinde 32 bin adet tarımsal koopeartif bulunduğunu, ortak sayısının 12 milyonu aştığını kaydeden Çetin,bu kooperatiflerin yıllık cirosunun ise 210 milyar Euro olduğunu söyledi. Çetin, "AB ülkelerinde üretimlerin büyük bir bölümü üretim kooperatiflerinin elinde. AB topluluğu bütçesinden tarıma aktarılan yıllık 55 milyar Euoro’luk destek kooperatifler üzerinden dağıtılıyor. Avrupa’da tarım serbest piyasa koşullarına bırakılmayacak kadar önemlidir. Üretimin yüzde 70’i kooperatif, yüzde 30’u özel sektördedir. Yeni yapılanma şart" dedi.
Esas olan üretimdir
Cahit Çetin zeytinyağı olmasına rağmen ithalat fikrinin ortaya atılmasını da yersiz bulduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Değer kazanacak diye ithalat fikrini ortaya atmak talep edenlere, çiftçiye gelişen zeytinyağı sektörüne ve Türk tarımına zarar verir. Ülkede zeytinyağı olmasına rağmen bozgun havası yaratıp fiyatları aşağı çekmek bizim tarzımız olmamalıdır. Zeytinyağı üreticisi, imalatçısı, sanayicisi ve ihracatçısı ile bir bütündür. Bu kavgalarla bir yere varamayız. Dayanışma içinde olmamız lazım. Altın yumurtlayan tavuğu içinde ne var diye keserseniz tavuğu kaybedersiniz. Esas olan üretimdir."
İtalya’yı geçebiliriz
Zeytinyağı sektörüne 51. hükümet tarafından orman alanlarının zeytin ağaçlarına açılmasıyla başlatılan desteğin devam ettiğini de ifade eden Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: "5 yıldan beri zeytine büyük önem veriliyor. Hükümetin ciddi desteği var. Türkiye zeytincilik sektöründe çok hızlı gelişen bir ülke. Arazi ekolojisi zeytin üretimine çok uygun olan ender ülkelerden birisi. İtalya üretimde 2. sırada. Türkiye 15 yıl sonra üretimde İtalya’nın önüne geçebilir. Yıllık üretim 600 bin tona ulaşabilir.Hükümetin hedefi bu. Yurt dışında da ülkemiz böyle görülüyor.Sektördeki bu gelişme sürecinin çok ciddi takip edilmesi hata yapılmaması gerekir."
Geleceği garantili
Zeytin ağacını çocuk büyütmeye benzeten Cahit Çetin, "Çocuğun büyümesini iyi takip etmek lazım. Zeytin ağacına 7 yıl karşılıksız hiç bir şey beklemeden yatırım yapıyorsunuz. Hiç bir üründe bu kadar süre karşılıksız bakım süreci yoktur. Bu süreçte üreticinin heyecanının bozulmaması, kırılmaması gerekir. Çok dikkatli olmalıyız. 10 yıl içinde dünyadaki zeytinyağı tüketiminin bugünkü tüketimin 5-6 katı olacağını düşünüyoruz. Bu konuda eğitim düzeyi arttıkça tüketim bilinci oluşacaktır. Dünyada zeytinyağı kadar geleceği garantili bir ürün yoktur" dedi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment