Akdenizli olununca zeytinle aşk başlıyor zaten. Zeytinsiz kahvaltı, zeytinyağlısız yemek olmuyor. Sadece yemek mi güzel olan? Ya kültürü!... Bu blog, aşkımız zeytin ve zeytinyağı ile bilgileri sizinle paylaşmak arzumuzdan doğdu. Koray & Hakkı Yazıcı e-posta : mhyazici@gmail.com
Monday, October 08, 2007
Gerze'de Zeytin Üretiminin Geliştirilmesi Çalışması
(SÖ-SA)(İhlas Haber Ajansı)
08.10.2007
Sinop'un Gerze İlçesinde Zeytin Üretiminin Geliştirilmesine Yönelik Çalışma Başlatıldı.
Gerze Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı desteği ile İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yılda 17 bin 500 adet zeytin çeliği köklendirme kapasitesinde "meyve çeliği köklendirme tesisi" oluşturuldu. Tesiste köklendirme yastığı kapasitesi metrekarede 500 ila 800 adet olduğunu belirten Gerze Tarım İlçe Müdürü Halil Karadeniz, "İlçemizde meyveciliğin, özellikle zeytin tarımının geliştirilmesi için yöreye en uygun çeşitlerden fidan üretimini hedef alan çalışmada yılda iki devre halinde zeytin çeliği köklendirmesi yolu ile zeytin fidanı yetiştirilmesi planlandı. Tesiste yöreye uygun, verimli zeytin çeşitlerinden alınacak çelikler fidan haline getirilerek çiftçilere dağıtılacaktır. Eylülde ağaçların yıl içindeki sürgünlerinden, Mart ayında bir önceki yılın sürgünlerinden usulüne göre alınacak çelikler idol bütrik asitle muamele edilerek köklendirme yastığında perlit içine dikilecektir. Yastık ortamında 2 ay süre ile sisleme ve ısıtma işleminin elektronik kontrollü olarak sürdürülmesi sonucunda köklenen çelikler tarla toprağı ve torf karışımı ile dolu naylon torbalara şaşırtılacak ve bir büyüme sezonu bu şekilde bakımları devam ederek dikim mevsiminde zeytin bahçesi kurmak üzere araziye dikilecek fidanlar elde edilmiş olacaktır. Elde edilecek zeytin fidanları öncelikle alt gelir grubundaki çiftçilerin zeytin fidan ihtiyaçlarının karşılanmasında, köy tüzel kişiliğine ait uygun arazilerin zeytinlik olarak tesisinde, boş arazilerin değerlendirilmesinde üretim materyali olarak kullanılacaktır" diye konuştu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment