Thursday, October 11, 2007

ZEYTİN İHRACATÇILARI REKORA SEVİNEMEDİ!


Türkiye, zeytin ihracatında 2006/07 sezonunu 92 milyon 366 bin 350 dolarlık rekor ihracatla kapattı. Geçen sezona göre yüzde 18’lik artış göstererek Türkiye’nin tarihinde en fazla sofralık zeytin ihracatını gerçekleştiren zeytin ihracatçıları yeni sezon öncesinde hem ürünün az olması, hem de hammadde fiyatlarının dünya fiyatlarının iki katına çıkması nedeniyle kaygılı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ece Zeytinleri Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gökalp, “Fiyat tutturamadığımızda pazarı kaybetmemiz halinde aynı pazara tekrar girmemiz 10 yıl alır. Sektörün bu kayba tahammülü yok, ihracat için uygun iklim oluşturulmalı. Bu sağlandığı takdirde 5 yıl içinde 500 milyon dolarlık zeytin ihracatına ulaşmak hayal değil” şeklinde konuştu.

İhracat sezonunu rekorla tamamlayan sofralık zeytin ihracatçıları yeni sezonda ürünün hem az, hem de fiyatının yüksek olması nedeniyle ihracat rekoruna sevinemeden yeni sezonda mevcut pazarları kaybetmemenin telaşına düştüler. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Gökalp, kazandıkları pazarları kaybetmek istemediklerini belirterek, “Uzun yıllardan beri mücadele ederek Romanya, Bulgaristan, Kanada, Avrupa ülkeleri, ABD gibi ülkelerde raflara girdik ve markalı ürün ihracatı gerçekleştiriyoruz. Girdiğimiz raflardan çıkmamamız için ihracat kaydıyla ithalat dahil tedbir alınmasını istiyoruz. İthalat olmayacaksa da sektörün ihracatta rekabet gücünü koruyacak bir yıllık bir destek sağlanmasını istiyoruz. Girdiğimiz raflardan çıkmamız halinde o pazarları tekrar kazanmamız en az 10 yıl alır, kimse bizi 1 yıl süreyle beklemez” şeklinde konuştu.

Türkiye’de zeytin ağacı varlığının son yıllarda yapılan dikimlerle 150 milyona ulaştığını anlatan Gökalp, şöyle devam etti: “Önümüzdeki yıl büyük bir rekolte bekliyoruz. Ancak bu yıl ciddi bir sıkıntı var. Bugün Mısır’da 1 dolar olan aynı kalibre zeytin Türkiye’de 2.3 dolar. Bu şartlarda rekabet etmemiz imkansız. Sofralık zeytin sektörünün elde ettiği pazarlardan çıkmaması için destek sağlanmalı.”

HEDEF 5 YILDA 500 MİLYON DOLAR İHRACAT RAKAMINA ULAŞMAK

“Türk zeytin sektörünün hedefi sürdürülebilir üretim, sürdürülebilir istihdam ve sürdürülebilir ihracat olmalıdır” diyen Gökalp, şöyle konuştu: “Ancak bu şekilde Türk çiftçisinin korunabilmesi mümkündür. Türk zeytin sektörünün hedefi 5 yıl içinde 500 milyon dolarlık ihracat olmalıdır. Bu sadece ihracatçının gayretleri ile elde edilemeyecek bir hedeftir. Bu ancak ilgili tarafların mutabakı ve devletin desteği ile mümkündür.”

SİYAH ZEYTİN İHRACATI PASTADAN BÜYÜK DİLİMİ ALIYOR


Zeytin ihracatında geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda siyah zeytin ihracatı toplam içerisinde büyük dilimi temsil etti. Türkiye 2006/07 sezonunda 72 milyon 989 bin 290 dolarlık siyah zeytin ihraç etme başarısı gösterdi. Geçen sezonki siyah zeytin ihracatı 64 milyon 470 bin 140 dolar olmuştu. Siyah zeytin ihracatındaki artış yüzde 13 olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin zeytin ihracatı içerisinde küçük dilimi temsil eden yeşil zeytin ihracatı ise 2006/07 sezonunda 19 milyon 376 bin 960 dolara çıktı. Yeşil zeytin ihracatında artış hızı ise yüzde 40’a dayandı.

ZEYTİN İHRACATINDA ALMANYA BAŞI ÇEKİYOR

Zeytincilik sektörünün en gözde pazarı Almanya oldu. Türkiye, 2006/07 sezonunda Almanya’ya 22 milyon 569 bin 343 dolarlık siyah zeytin ihraç etti. Almanya, zeytin ihracatımızda tek başına yüzde 30’u aşan bir pazar payına ulaştı.

Türk zeytin ihracatçılarının klasik pazarlarından biri olan Romanya ise siyah zeytin ihracatında ikinci sırada yer aldı. Romanya’ya bu sezon 15 milyon 223 bin 895 dolarlık siyah zeytin gönderdik. Romanya’ya yapılan siyah zeytin ihracatı toplamda yüzde 21’lik dilimi temsil etti.

2006/07 sezonunda siyah zeytin ihracatında üçüncü sırayı Amerika Birleşik Devletleri 6 milyon 47 bin 251 dolarlık ihracat ile alırken, Bulgaristan 5 milyon 604 bin 215 dolarlık ihracat ile dördüncü ve Irak 4 milyon 731 bin 480 dolarlık siyah zeytin ihracatı ile beşinci sırada listede yer buldu. Türkiye 2006/07 sezonunda 68 ülkeye siyah zeytin ihracatı gerçekleştirdi.

Türkiye’nin yeşil zeytin ihracatında Almanya, 6 milyon 858 bin 932 dolarlık ihracat ile birinci sırada yer alırken, Amerika Birleşik Devletleri 1 milyon 997 bin 553 dolarlık ihracat ile ikinci, Irak 1 milyon 161 bin 76 dolarlık ihracat ile üçüncü, İngiltere 1 milyon 38 bin 244 dolarlık ihracat ile dördüncü ve Romanya 957 bin 856 dolarlık ihracat ile beşinci basamakta yer aldı. Bu sezon Türkiye’nin yeşil zeytin ihraç ettiği ülke sayısı 63 oldu.

No comments: