Wednesday, October 31, 2007

Gazze'deki Zeytin Üreticileri Zor Durumda


31 Ekim 2007, Çarşamba
(EL-SŞ-SŞ-ÖZ-D) (İhlas Haber Ajansı)


Gazze Şeridi'nde Yaşayan Filistinliler, Uluslararası Ekonomik Ambargo Sebebiyle Bu Yılki Zeytinyağı Satışlarından Büyük Ölçüde Maddi Zarara Uğrayacaklarını Tahmin Ediyor.

Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinliler, uluslararası ekonomik ambargo sebebiyle bu yılki zeytinyağı satışlarından büyük ölçüde maddi zarara uğrayacaklarını tahmin ediyor.

Uluslararası ambargo ve ekonomik yaptırımlar nedeniyle Filistinliler'in karşılaştıkları en büyük sıkıntıların başında mallarını pazarlamak geliyor. Filistinliler, İsrail'in gümrük geçiş noktalarına bazı sınırlamalar getirmek suretiyle dışarıya yağ ihracatını yavaşlatmasından korkuyor. Filistinli bir çiftçi olan Abdurrahman İştevi, zeytin mevsiminin Filistinli çiftçilerin geçimini sağlaması için çok önemli olduğunu belirterek, "Filistinli çiftçilerin çoğu, zeytinyağı üretimi sebebiyle arazilerinin büyük bir kısmına zeytin fidanları dikiyor. Çiftçiler elde ettikleri zeytinin bir kısmını kendileri için depoluyor, bir kısmını da yıl boyunca dayanabilme özelliğine sahip olduğu için zeytin yağına dönüştürüyor. Kalan kısmını da iç piyasada satışa sunuyor ya da ihraç ediyor. Bu yılki mahsul geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 20 kadar daha az. Gazze Şeridi'nin doğusundan güneyine kadar olan bölgede zeytin ekili arazilerin İsrail buldozerleri tarafından sürülmesi bu yıl elde ettiğimiz zeytin miktarını etkiledi.

Dışişleri ve Tarım Bakanlıkları İsrail'in kullanılmaz hale getirdiği arazilere yeniden zeytin fidanları dikti" dedi.

İştevi, son intifada dönemi boyunca arazileri kullanılmaz hale getirildiği ve buna bağlı olarak üretimde kaydedilen düşüşün Filistinli çiftçilerin ekim dikim masraflarını karşılamaz hale geldiğini söyleyerek, Filistinli çiftçilere destek veren tüm kurumların yardımlarını arttırmalarını istedi.

Diğer bir Filistinli çiftçi Muhammed Ebu El Akın da üretimin azlığından ve mahsulün hastalıklar nedeniyle istenen kalitede olmadığından şikayet ederek, çiftçilerin durumlarının iyileştirilmesi için mahsullerinin yetkililer tarafından bakım ve gözetim altında tutulmasını istedi. Zeytinyağı atölyesi sahibi Ebu Avde ise, Filistinli çiftçilere ait zeytinliklerin yüzde 50'sinin İsrail tarafından sürülmesine ve buna bağlı olarak üretimde yaşanan düşüşe ilaveten Akdeniz havzasındaki tüm devletlerdeki zeytinlerin bu yıl olumsuz bir şekilde etkilendiğini söyledi. Ebu Avde, ambargo dolayısıyla zeytin ağaçlarına musallat olan haşereler için ilaç alamadıklarını, bu yüzden de zeytinlerin kalitesinin düşük olduğunu, bunun da körfez ülkelerine yapılan ihracatı olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

No comments: