Tuesday, October 16, 2007

Tariş'te Ayrılık Sona Eriyor


Tariş'ten Birlik Çağrısı

(YB-YK-HO-E) (İhlas Haber Ajansı)
16 Ekim 2007, Salı

2005 Yılında Yollarını Ayıran Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin ile Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Basri Özçoban Bugün Tekrar Bir Araya Geldi. Basın Toplantısında, Birlikler Arasında Beraberlik Olması Gerektiği Vurgulandı.

Birleşme dolayısıyla düzenlenen basın toplantısına Cahit Çetin, Basri Özçoban, Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, İncir Birliği Başkanı Muzaffer Avcu, Tariş Genel Müdürü Hüseyin Velioğlu ile Tariş Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu ve Genel Müdürü Güngör Şarman katıldı.

Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Basri Özçoban, "Biz bir aileyiz. Aramızda ufak tefek şeyler çıkar ama biz ayrılamayız" dedi. Zeytinyağı Birliği ile hiç ayrılmayı istemediklerini ancak bazı sebeplerden dolayı ayrı düştüklerini belirten Özçoban, kooperatifçiliğin ancak birlik ve dayanışma ile mümkün olabileceğini söyledi. Amaçlarının yeniden yapılanma olduğunu ancak bunun ayrılma gibi algılandığını ifade eden Özçoban, "Yeniden yapılanma içinde araba bozuldu. Şimdi onarıldı, yola devam" dedi.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin de, fiili bir ayrılığın söz konusu olmadığını, ayrı kalınan dönemde ise yeni bir kadro sistemi kurulduğunu belirtti. Tariş'in dört birliğinin de beraber davranma zarureti olduğunu ifade eden Çetin, "Hata birliklerde değil. Hata sistemin yanlışlıklarının doğru rehabilite edilememesinde. Ayrılık gibi görünen süreçte Tariş hiçbir zaman ayrılmadı ancak öyle göründü. Artık tek vücut olarak hareket edilecektir" diye konuştu.

Birliklerin misyonunu kaybettiklerine ilişkin açıklamaların kendilerini çok üzdüğünü ifade eden Çetin, şöyle konuştu: "Birliklerin misyonunu kaybettiğinin söylenmesi haddini aşan bir ifadedir. Bunu kim dediyse çok bekler. Birliklerin misyonunun bitmeyeceğini göreceksiniz."

Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker de, Tariş'in kendilerine bir emanet olduğunu ve asla emanete hıyanet edemeyeceklerini söyledi. Birliklerin birbirlerine küsme gibi bir lüksleri olmadığını anlatan Türker, sözlerine şöyle devam etti: "Düne kadar ithalatçı olan ülkeler bugün ihracatçı oldu. Mevcut 16-17 birlik bu ülkenin stratejik ürünlerini üreten kurumlardır. Tariş Türkiye'de birliklere örnek olmuştur. Biz kendi aramızdaki meseleleri burada çözmeliyiz."

Birliklerin zor bir süreçten geçtiğini belirten Türker, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Artık finans özel bankalardan temin ediliyor. 4572 sayılı kanunla devlet desteği ortadan kalktı. Bu ülkede tüten bacalar yokken incir vardı, üzüm vardı, tütün vardı, zeytin vardı. Sesimizi biraz daha gür çıkarmak zorundayız. Tüm birlikler tek vücut halinde hareket etmek zorundayız."

İncir Birliği Başkanı Muzaffer Avcu ise, birleşmeden dolayı son derece mutlu olduğunu, birliklerin eskisi gibi hep birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

Tariş Genel Müdürü Hüseyin Velioğlu da, tarımın Türkiye'nin olmazsa olmazı, birliklerin de tarımın olmazsa olmazı olduklarını söyledi. Tüm dünyada tarımın birlikler üzerinden yönetildiğini belirten Velioğlu, "Alman kooperatif birlikleri şu an bizim konuğumuz. Biz onlara devlet desteğinin neden çekildiğini anlatamıyoruz. Yakın süreçte 17 birliği toplayarak siyasal otoritenin önüne güç birliği içinde çıkarsak inşallah devlet desteğine tekrar kavuşacağız" dedi.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman ise, tarımda elle tutulur yegane kuruluşların kooperatifler olduğunu belirtti. Tariş'in her zaman sürükleyici, lokomotif görevi gören bir kurum olduğunu ifade eden Şarman, "Kooperatiflerin durumunu daha da iyileştirmek için görüşmelerimizi gerçekleştirerek Ankara'ya ileteceğiz. Bundan sonra birlikler için durumun çok daha iyi olacağını buradan müjdeliyoruz" diye konuştu.

No comments: