Tuesday, October 16, 2007

İngiltere, obezite ve kalp krizi riskini artıran trans yağı yasaklıyor


Sabah
16 Ekim 2007, Salı


25 yıl içinde nüfusunun yüzde 86'sının obez olma riski taşıdığı hesaplanan İngiltere, kalp krizi riskini iki, obezite riskini beş kat artıran trans yağı yasaklamaya hazırlanıyor..

İngiltere, kalp krizi riski oluşturan, obeziteye neden olan trans yağ asitlerinin kullanımını yasaklamaya hazırlanıyor. Sıvı bitki yağlarının hidrojenizasyonu ile oluşan trans yağların insan sağlığını tehlikeye sokması üzerine bu konuda araştırma yaptırtan İngiliz hükümeti yasaklama projesi üzerine çalışıyor. Hafta sonu yayımlanan bir araştırmada gelecek 25 yıl içinde ülke halkının yüzde 86'sının obeziteyle karşı karşıya kalacağının tespit edilmesi üzerine yasaklama kararı üzerine çalışmaya başlayan Sağlık Bakanı Alan Johnson, İngiltere Gıda Standartları Ajansı'nın devreye girdiğini, yeni uygulama için çalıştıklarını kaydetti.

ŞİKAGO'DA YASAKLANDI
Geçen yıl da ABD'nin New York eyaleti sağlık yetkilileri, margarinlerde ve birden fazla kızartmada kullanılan sıvı yağlar ile salam, sosis gibi ürünlerde bulunan trans yağ asitlerinin kullanımının yasaklanması yönünde bir öneride bulunmuş, Şikago'da da cirosu 20 milyon doların üstünde olan şirketlerin bu yağları kullanmasını yasaklanmıştı. Tüm dünyada benzer yasal düzenlemelerin gündeme gelmesi dolayısıyla, gıda şirketleri de trans yağların kullanımını sıfırlamaya çalışıyor. Araştırmalar; hazır gıdalardaki aşırı doymuş yağ ve trans yağ oranının sigaradan daha zararlı olduğunu ortaya koyuyor. Trans yağların obezite riskini beş kat, kalp rahatsızlığı riskini ise yüzde 106 artırdığı belirtiliyor.

Türkiye'de etiket zorunluluğu geldi

Özgür Gürbüz/ SABAH


Türkiye'de de trans yağlarla ilgili tüketicilerin bilinçlendirilmesi konusunda da ağustos ayında önemli bir adım atıldı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yayımladığı tebliğle, gıdalarda bulunan trans yağ asitleri miktarının etikette yer alması zorunluluğu getirildi. Kararı olumlu karşıladıklarını belirten Unilever Türkiye'nin Ar-Ge Direktörü aynı zamanda da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Etiketleme İhtisas Alt Komisyon Üyesi Bil Ergin, bu konuda şunları söyledi: "Basında yeralan trans yağları içeren margarin ve bu yağlar ile üretilmiş olan gıda maddeleri hakkında bilinçli bilinçsiz pek çok olumsuz haber yayımlandı. Gıda sanayine yönelik trans yağ tartışması tüketicilerimizin aklını karıştırıyor ve güvenini sarsıyor. Bugünkü teknoloji yağ üretiminde trans yağları en az seviyeye indirebilecek alt yapıya sahip."

No comments: