Wednesday, October 24, 2007

Ege'de yağış zeytinciyi sevindirdi, pamukçuyu üzdü


Dünya
24/10/2007


İZMİR - Kuraklığın en ağır şekilde hissedildiği yerlerden olan Ege Bölgesi'nde yaklaşık 4 gündür devam eden yağışlar üreticinin de can suyu oldu. Özellikle zeytin üreticileri yağışlara sevinirken, pamukçular buruk bir mutluluk yaşadılar.
Meteorolojiden alınan bilgiye göre İzmir ve çevresine yağışın şiddetini en çok artırdığı gün olan pazartesi, metrekareye 41 kilogram yağış düştü. Meteoroloji uzmanları, kentte ekim ayı uzun yıllar ortalamasının 39 kilogram olduğunu, bu yılın ekim ayı içinde şu ana kadar ölçülen yağış miktarının ise 74 kilograma ulaştığını belirttiler.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, yağışların zeytin üreticisi için çok olumlu olduğunu söyledi. Yağmurun rekolteyi olumlu etkileyeceğini ve sofralık zeytin konusundaki endişeleri ortadan kaldıracağını ifade eden Çetin, şunları söyledi:

"Son yağmur kuraklık bahanesini ortadan kaldırdı. Yağışlar zeytin için tam zamanında geldi. Rekolte konusundaki tartışmaların da bu yağışlardan sonra son bulması gerekiyor. Artık kimse kuraklık bahanesinin arkasına sığınamaz. Zeytinin olgunlaşması için kasım sonuna kadar, sofralık zeytinin olgunlaşması için de aralık sonuna kadar zaman var. Yağmurlar zeytin için çok iyi oldu. Topraktaki su seviyesinin ve barajların doluluğunun artması açısından da çok önemli."

Ege Çiftçiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Tanman da, yağışın artmasının genel olarak olumlu olduğunu, ancak pamuk üreticisi açısından sıkıntı yarattığını kaydetti. Üreticinin uzun süren kuraklık dönemi yaşadığını dile getiren Tanman, yağışların devam etmesinin topraktaki taban suyu seviyesini artırması açısından sevindirici olduğunu ifade etti.

No comments: