Wednesday, October 03, 2007

KKTC 6. Uluslararası Zeytin Festivali Cuma Günü Girne'de Başlıyor


(MG-SŞ-SŞ-SN-D) (İhlas Haber Ajansı)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Girne Belediyesi'nin Zeytinlik'te Bu Yıl 6.'sını Düzenleyeceği Uluslararası Zeytin Festivali, Cuma Günü Başlıyor. 10 Ekim'e Kadar Devam Edecek Festival, Yine Zeytin ve Zeytin Ürünlerinin Tanıtımını, Üretimini ve Korunmasını Teşvik Edecek.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Girne Belediyesi'nin Zeytinlik'te bu yıl 6.'sını düzenleyeceği Uluslararası Zeytin Festivali, Cuma günü başlıyor. 10 Ekim'e kadar devam edecek festival, yine zeytin ve zeytin ürünlerinin tanıtımını, üretimini ve korunmasını teşvik edecek.

KKTC ve yurt dışından grupların davet edildiği festivalde, Bursa Büyükşehir Belediyesi, İzmir Karşıyaka Belediyesi, İtalya, Slovakya, Rusya, Romanya ve Almanya ekipleri yanında, Kıbrıs Türk Halk Dansları Federasyonu üyesi derneklerin ekipleri de gösteriler sunacak, bazı müzik grupları da konserler verecek.

Cuma günü saat 09.30'da Girne Amerikan Üniversitesi'nde Rus Kukla Tiyatrosu'nun kukla yapımı ve gösterisiyle başlayacak festivalin kortej yürüyüşü, Ramadan Cemil Meydanı'ndan saat 16.00'da başlayacak. Festival, 10 Ekim Çarşamba akşamına kadar her gün değişik etkinliklerle sürecek.

Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, 6. Uluslararası Zeytin Festivali'yle ilgili bugün düzenlediği basın toplantısında, festivalin ana temasının zeytin ürünlerinin tanıtılması ve zeytin ağacının korunması olduğunu, bununla birlikte son 4 yıldır sanatsal boyutu da yükseltmeye çalıştıklarını söyledi. Aygın, festivalde bu yıl müzik, halk dansları, resim-heykel sergileri yanında, çocuklara kukla yapımını öğreten atölye çalışmaları, Türkiye ve Rusya kukla ekiplerinin gösterileri, Bursa Büyükşehir Belediyesi

Şehir Tiyatrosu'nun hem büyüklere hem de çocuklara yönelik iki tiyatro oyununun yer alacağını bildirdi.

Kıbrıslı Türk ve Türkiye'den yazar ve şairlerin "Zeytinlik Buluşması" adı altında söyleşi ve imza günleri düzenleyeceklerini kaydeden Girne Belediye Başkanı Aygın, köy meydanında kurulacak sergi çadırında 1. Ulusal Karikatür Yarışması'na katılan eserlerin sergileneceğini, ayrıca resim ve heykel sergisinin de izlenebileceğini duyurdu.


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Arması

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin amblemi değiştirildi.

İlk defa Resmi Amblem Yasası ile yasal mevzuata kavuşan amblemde, güvercinin duruşunda değişiklik yapılırken, ağzındaki zeytin dalı da belirginleştirildi. Zeytin dalının üzerine de KKTC’nin ilçelerini temsil eden beş zeytin yerleştirildi.

Güvercin-kalkan-zeytin dalı- defne demeti

Yasaya göre, amblemde yer alan kanatları açık, uçuş pozisyonundaki başı yukarı doğru dik güvercin; Kıbrıs Türk halkının dünyaya açık vizyonunu ve daima ileri gitme, gelişme, yükselme amacını betimliyor.

Kalkan; Hanedan Arması’nda yer alan kalkanla benzerlik taşıyor.

Zeytin Dalı; üzerinde beş zeytin tanesi taşıyor ve KKTC’nin beş büyük beldesini simgeliyor. Zeytin Dalı, “Kıbrıslı Türklerin tarih boyunca barış yönündeki çabalarının göstergesi” olarak niteleniyor.

Taç ve/veya çelenk biçiminde, defne yapraklarının diziniyle biçimlendirilmiş olan defne demeti ise, “Geleneksel ritüellerinde kullanıla gelmiş ve efsanelerinde yer almış defne ağacı/yaprakları yerleşik kültürünün simgelerinden” olarak niteleniyor.

No comments: