Monday, October 29, 2007

Türk Zeytinyağına İtalyan Markası


(HT-AB-MEF-E) (İhlas Haber Ajansı)
28.10.2007

ABD'nin Adana Konsolosu Eric F. Green, Türk zeytin yağının ABD pazarına ulusal marka ve isimle girebilmesi için gereken desteği verebileceklerini söyledi.

Green, Doğu Akdeniz Zeytin Birliği (DAZB) Başkanı Mehmet Güler'i ziyaretinde yaptığı açıklamada, ABD'nin zeytinyağı ihtiyacının yüzde 68'ini ithal ettiğini belirterek, İtalyan firmaların Türkiye'den satın aldığı zeytinyağlarını İtalyan isim ve markalarla ABD'de pazarladığını ve tüketicilerin bunun Türk zeytinyağı olduğunu bilmediklerini vurguladı.

Türk zeytin yağının kalitesiyle dünya pazarında tanınmadığını belirten Green, yakın tarihte ABD'li zeytinyağı tedarikçileri ile Türk üreticilerini bir araya getirmeyi arzu ettiklerini söyledi. Green, Türk zeytinyağının, ABD pazarına ulusal isim ve markalarla girebilmesi için gereken desteği sağlayabileceklerini sözlerine ekledi.

DAZB Başkanı Mehmet Güler ise, dünya zeytin üretiminin yaklaşık 18 milyon ton, zeytinyağı üretiminin ise yaklaşık 3 milyon ton olarak tespit edildiğini, zeytinyağı tüketiminin sürekli artarak devam etmesi nedeniyle dünya zeytinyağı üretiminin de her yıl 100 bin ton açık vermesine neden olduğu söyledi.

Türkiye'de hükümetin "Zeytin Fidanı Dikim Projesi" ile bölgede son yıllarda dikilen zeytin bitkisinin 10 kat artış gösterdiğini ifade eden Güler, Türkiye'nin resmi zeytin ağacı sayısının, Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda 20 milyon adet iken, 2007 yılında 134 milyona ulaştığını ancak bunun da yeterli olmadığını vurguladı.

Halen zeytinyağı üretiminin 200 bin ton civarında olduğunu belirten Güler, üretimin en kısa sürede 500 bin ton seviyesine yükseltilmesi gerektiğini kaydetti.

Ülkede kişi başına yıllık zeytinyağı tüketimi artışının da dikkate alınması gerektiğini kaydeden Güler, bunun AB ülkelerine göre oldukça düşük olduğunu ancak iyi bir tanıtım faaliyetiyle iç tüketimin 2 kat artabileceğini söyledi.

No comments: