Akdenizli olununca zeytinle aşk başlıyor zaten. Zeytinsiz kahvaltı, zeytinyağlısız yemek olmuyor. Sadece yemek mi güzel olan? Ya kültürü!... Bu blog, aşkımız zeytin ve zeytinyağı ile bilgileri sizinle paylaşmak arzumuzdan doğdu. Koray & Hakkı Yazıcı e-posta : mhyazici@gmail.com
Friday, October 19, 2007
BİTKİSEL YAĞ FİYATLAR 900 DOLARDAN 1.500 DOLARA FIRLADI
Yeni Asır
19 EKİM 2007, Cuma
İhracat durma noktasında
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Edip Uğur, "Acil önlem alınmazsa zorlukla kazandığımız pazarları kaybedeceğiz" dedi
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Edip Uğur, döviz kullanım oranından dolayı bitkisel yağ ihracatının durma noktasına geldiğini ifade etti.
Uğur, "Küresel ısınmaya bağlı olarak tarım ürünlerinin azalması ve dünya biyodizel üretimindeki hızlı artıştan dolayı, ham yağa olan talebin de artması sonucunda, fiyatlar kısa zamanda tarihte görülmemiş rekor fiyatlara tırmandı" dedi.
Firmalar zararda
Yıllardır dünya borsalarında 600-900 dolar arasında seyreden ham yağ fiyatlarının son birkaç aylık dönemde bin 400-bin 500 dolara ulaşarak rekor fiyatlara çıktığını ve bu tırmanışın da nerede duracağının kestirilemediğini kaydeden Uğur, "Buna bağlı olarak dahilde işleme izin belgesi kapsamında bitkisel yağ ihraç eden firmalar büyük ölçüde zarar görüyor" diye konuştu. Bu olumsuz durumun kısa ve orta vadeli etkilerini açıklayan Uğur şu bilgileri verdi: "Kısa vadede dahilde işleme izin belgesi kapsamında bitkisel yağ ihraç eden firmalar yüzde 80 döviz kullanım oranını yakalamak zorundadırlar. Fakat ham yağ fiyatlarının bin 500 dolar düzeyine çıkmasıyla ihracatçı firmalar yurtdışı rekabet fiyatlarını yakalayamıyor."
İthalat yasağı
Ham yağ fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle rekabet yaratacak fiyat oluşturulamadığını belirten Uğur, "Türkiye ihraç fiyatları ton başı 100 dolar yüksek kalıyor. Bu durumda bitkisel yağ ihraç eden firmalar müşterilerini kaybediyor. Dahilde işleme izin belgesi kapsamında bitkisel yağ ihraç eden firmalar ihraç ettikleri rafine ayçiçeği yağına karşılık, ithalatlarını ekim ayında yapabilecekler. Daha önce ithal yasağı Ağustos-Ocak dönemiydi. Yeni düzenleme ile ithal yasağı Ağustos-Eylül dönemine çekildi. Ancak bu durum ithal yasağı döneminde öncesinde ve sonrasında ihracatını yapıp, ithalatını yapmamış firmaları olumsuz etkiledi. İhracatçı firmalar ham yağ girdilerini 800-900 dolar arasında hesaplarken, ithal yasağının kalktığı dönemde ham ayçiçeği yağı fiyatı Türkiye teslim bin 400-bin 500 dolar düzeyine çıktı. İhracatçı firmalar ihraç ettikleri malları nasıl yerine koyacaklarını düşündükleri gibi yüzde 80 döviz kullanım oranını da yakalamaları hayal oldu" dedi.
Bitkisel yağ ihraç eden firmaların müşterilerini kaybedecek duruma geldiklerini belirten Uğur, "Bu firmalar dahilde işleme izin belgesi kapsamında sözlerini yerine getiremeyecek, büyük cezalar ödemek zorunda kalacak, istihdam yaratamayacak, katma değer üretemeyecek ve ülke ekonomisine yeterli katkıda bulunamayacak" diye konuştu. Bu durumdan kurtulmak için Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bir an önce acil önlemler alması gerektiğine dikkat çeken Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Uğur şunları söyledi: "Bunun başlangıcı olarak döviz kullanım oranında yeni bir düzenlemeye gidilerek yüzde 90 oranına geçilmesi yerinde olacaktır. Aksi takdirde her geçen gün bitkisel yağ ihraç eden firmalar, müşterilerini ve pazarlarını kaybedecek ve bitkisel yağda ihracat durma noktasına gelecektir."
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment