Thursday, November 13, 2008

Sağlığa giden lezzetli yol






Selamettin Bayındır
Yeni Asır
12 Kasım 2008,Çarşamba


Zeytin Tanrı'nın en çok sevdiği bitki olarak anılır. Ağacının yüzlerce yıl yaşaması, çöpünden, çekirdeğine her yerinden sağlığın fışkırması, bu nitelemenin delili kabul edilir.
Ayvalık, tarihin her döneminde bu muhteşem bitki ile sıkı bağlar kurmuş bir yöre. Tarih ve doğasının yanı sıra özel olarak zeytine de sırtını dayamış. Kent, kendi içinde yaşadığı yüzlerce binlerce yıllık zeytin kültürünü artık dışarıya taşımak istiyor. Bu amaçla dört yıldır bu mevsimde "Hasat Şenliği" düzenleniyor.
Geçen hafta sonu bu tanıtım proğramının içinde yer aldık. İzmirli, İstanbullu meslektaşlarımızla zeytin tarlalarındaki hasatta tanelerin ağaçtan nasıl toplandığını, fabrikalarda nasıl yağa dönüştürüldüğünü gördük.

ZEYTİNYAĞININ EVLİLİĞİ
Mini fuar niteliğindeki "Zeytinyağı Pazarı"nda, markaların birbirleriyle yarışmasını izledik. Hemen hepsi de Ticaret Odası'nın uzun uğraşlar sonucu geçen yıl aldığı coğrafi işaretle süslüydü.
Öğrendik ki yaz dönüşü bu yağlardan alıp gidenler, tükendiğinde yenisini almak için onca yolu teperlermiş. Kimi de kargo ile zeytin ve yağ istermiş.
Cunda akşamlarında, tadım uzmanlarının hazırladığı sofralarda ağırlandık. Zeytinyağının çeşitli otlarla evliliği sonucu ortaya çıkan muhteşem yemeklerle hem karnımızı hem ruhlarımızı doyurduk.

ÜNLÜLER GEÇİDİ
"Yol Arkadaşım" dizisinin yapımcı ve oyuncuları, başka ünlüler örneğin Sinan Çetin de oradaydı. Hepsi de Ayvalık aşığıydı. Bu yüzdendir ki Ayvalık çok sayıda dizi ve filme ev sahipliği yaparak "Doğal Plato" sıfatını kazanmıştı.
YENİ ASIR'ın şeytan tüylü yazarı, arkadaşımız Seda Kaya Güler'le, Prof. Osman Müftüoğlu'nun konferansını dinledik. "Sağlığa giden lezzetli yol" olarak nitelendirdi zeytinyağını. Akdeniz mutfağının bu temel oyuncusunun kolestrolü dengelediğini, HDL'yi azaltmadan LDL'yi azalttığını anlattı. Bu yüzden Ayvalık halkının kolestrol sorununun yok denecek kadar az olduğunu, kanserin de buraya fazla uğramadığını söyledi.

CİLDİN DE DOSTU
Osman Hoca zeytinyağının "İyi yaşlanmanın önemli elemanlarından biri" olduğunu belirttikten sonra "Omega 6'dan kaçın çünkü yaşlandırır" dedi. Suni vitamin, güçlendirme türevleri ve cild ürünlerinden kaçınılmasını öğütledi. Sözlerini, zeytinyağının midenin olduğu kadar cildin de dostu olduğunu, başta E, A, D, K vitaminleri, fosfor ve demir olmak ihtiyaç duyduğumuz tüm vitamin ve madenleri içinde barındırdığını vurgulayarak tamamladı.

Yıllık prim zammı 1 kuruş
Hasat Şenliği'nde pembe tablolarla çelişen gerçeklerden de söz edildi. Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer, "Sağlık iksirini yapan çiftçinin sağlığı bozuldu. Zeytin üreticisinin tek istediği cebine karşı adadaki (Midilli) Yorgo kadar prim girmesiydi, olmadı" dedi. Yunanlı zeytincinin primi kilo başı 3 euro yani 5.5 YTL (550 Ykr) imiş. Bizde geçen yılki 20 yenikuruşluk prime 1 yenikuruş zam yapılmış, 21 yenikuruşluk prim yeterli görülmüş.
Gencer iki yıllık kuraklık döneminden sonra bu yıl mahsulün iyi olduğunu belirtti, "Ancak çiftçi, yağ üreticisi, ihracatçı bugünkü şartlarla İspanyol, İtalyan ve Yunan çiftçisiyle nasıl rekabet edecek" sorusunu yöneltti. Yanıtı kendisi verdi, primin AB ülkelerindeki gibi kalıcı bir formüle bağlanarak sistematik hale getirilmesini önerdi.

No comments: