Tuesday, November 11, 2008

Mut zeytin hasat şenliği

İsmail Uğural
Yeni Asır
10-11 Kasım 2008


Mut zeytin hasat şenliği (1)

Önce bu güzel ilçe hakkında kısa bilgi verelim. Mut, Mersin'e bağlı 600 bin dekar dolayında ekilebilir arazisi ve 90 köyü olan bir Akdeniz ilçesi... Merkez nüfusu 37 bin ama görüldüğü gibi köy sayısı ve ekilebilir arazisi bakımından oldukça büyük bir yerleşim bölgesi. Ovalık arazi pek yok, genellikle kır ve engebeli bir arazi yapısı var. Fakat adeta dağ taş meyve bahçesi. Özellikle kayısı çok yaygın. Tabii Malatya kayısısı ile karşılaştırmamak lazım. Çünkü Mut kayısısı hem çok erkenci, yani mayıs gibi hasada geliyor hem de kurutmalık değil, yaş olarak tüketime uygun.
Aynı şekilde şaşılacak kadar çok incir ağacı ile tanışıyorsunuz, ama o da incire benzer biçimde yaş olarak pazara çıkıyor. Hemen söyleyelim, Mut çiftçisi kayısıda Malatya ve incirde Aydın'a meydan okuyor. İlçe Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, "Artık asıl işimiz zeytincilik ancak bu iki üründe de çok iddialıyız" derken, 10 bine kayıtlı üyesi ile ziraat odası olarak zeytincilikte büyük gelecek gördüklerini ve bu alanda önemli projeler içinde olduklarını vurguluyor.

GÜZEL ETKİNLİK

Şimdi gelelim Mut'a neden gittiğimize... Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) ve Zeytindostu Derneği'nin birlikte düzenlediği zeytin hasat şenliklerinin üçüncüsü bu yıl Mut'ta gerçekleştirildi. Çok isabetli bir karar ve uygulama olduğu da açıkça görüldü. Niçin derseniz, bir defa zeytincilik deyince hep aklımıza Ege ve özellikle Ayvalık, Edremit ve Burhaniye yani körfez bölgesi geliyor. Oysa Türkiye'de zeytin tarımı Marmara'dan başlayıp bütün Akdeniz boyunca ta Gaziantep'e kadar yapılıyor ve üstelik gittikçe yoğunlaşarak... Hele Torosların eteğinde denize mesafesi 100 kilometrenin üstünde bir ilçe olan Mut'taki potansiyeli yerinde gördüğünüzde, iyiden iyiye şaşırıyorsunuz. Şimdi sıkı durun, rakamları okuyunca inanamayacaksınız. Bu ilçede dikimi yapılan zeytin fidanı sayısı yaklaşık 9 milyon! Başka bir ifade ile üç beş yıl içinde Türkiye zeytinciliğinin yeni devi Mut olacak...

İşte bu çerçevede 3. Zeytin Hasat Şenliği'nin neden söz konusu ilçede yapıldığı daha iyi anlaşılıyor. Bir de üstüne üstlük üç gün süren şenliklere bölge milletvekili ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in yanı sıra Dış Ticaret Müsteşarlığı Tarım Daire Başkanı Mustafa Sever ile birlikte Egeli ihracatçılar, Zeytindostu Derneği yöneticileri ve basın mensupları da katılınca, işin önemi ve ciddiyeti daha da artmış oldu. Yarın devam ediyoruz.


Mut zeytin hasat şenliği (2)

11-Kasım-2008 Salı

Dün kaldığımız yerden devam ediyoruz. Mersin'in Mut ilçesinde iki gün süren etkinliklerin en bilgilendirici bölümü Ziraat Odası'nda yapılan panel oldu. Toplantı salonunun kalabalığı da dikkat çekici idi. Oturum başkanlığını Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin yaptığı panelde yer alan konuşmacılar ve konu başlıklarını sırasıyla yazarsak: Tarım İlçe Müdürü Murat Orhan, 'Ülke zeytinciliğinde Mut'un yeri ve önemi', yerel sanayici Ümit Atsan, 'Mut zeytin ve zeytinyağı sanayiinin geleceği', Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) Tarım Dairesi Başkanı Mustafa Sever, 'Zeytin ve zeytinyağı ihracatının genel değerlendirilmesi', Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Özdolgun, 'Ambalajlı-markalı zeytinyağı ihracatı', EZZİB Başkan Vekili Mustafa Gökalp, 'Ambalajlı ve markalı zeytin ihracatı' ve Biyolojik Bilimler AŞ'den Mehmet Laleli,'Organik zeytinyağı ihracatı'...

VİZYON ARAYIŞI

Görüldüğü gibi, toplantıda dolu dolu geçen bir sektör değerlendirmesi ve vizyon arayışı yaşadık. İşin güzel tarafı ilçe ekonomisine yön veren insanların zeytinciliğin kendi geleceklerinde oynayacağı rolü iyi anlamış ve algılamış olmaları... Gerçekten de başta ilçe Kaymakamı Osman Yenidoğan, Belediye Başkanı Selahattin Arslan, Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin Şentürk olmak üzere bütün ilgililerin bu sektöre gösterdikleri yakın ilgi, dünkü yazımızda da vurguladığımız biçimde Mut'un kısa zamanda çok önemli bir zeytincilik merkezi haline geleceğini bize müjdeliyor. Tabii mikro kliması ve yüksek tarımsal potansiyeli ile bu ilçenin bize vaad ettiği başarıları uzaktan da olsa izlemeye devam edeceğiz. Bu arada EZZİB Başkanı Ali Nedim Güreli ve Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken'in de işaret ettiği önemli bir husus da şu: Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen Mersin milletvekili olması dolayısıyla konuya özel ilgi gösteriyor. Dahası Vali Hüseyin Aksoy'un da zeytincilik üzerine Muğla Valililiği'nden gelen ilgisi ve bilgisi var. Yani uzun sözün kısası bu iş tamam... Ama bitmedi, daha Mut balını anlatmadık!

No comments: