Saturday, November 01, 2008

MERSİN ÜNİVERSİTESİ’NDEN

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU’DA ZEYTİNYAĞI VE ŞARAP ÜRETİMİ SEMPOZYUMU

Mersin Üniversitesi Kilikia Arkeolojisini Araştırma Merkezi (KAAM) tarafından organize edilen ve Mersin’de gerçekleştirilecek olan “Antik Çağda Anadolu’da Zeytinyağı ve Şarap Üretimi” başlıklı sempozyumun 06-08 Kasım 2008 tarihlerinde gerçekleştirilecektir.

Oturumlar 06-08 Kasım 2008 tarihlerinde Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsü “Prof.Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi, B Salonu”nda yapılacaktır.

“Antik Çağda Anadolu’da Zeytinyağı ve Şarap Üretimi” başlığı taşıyan ve arkeolojik materyallerin değerlendirileceği çalışmada, aşağıda belirtilen ya da bağlantılı konularda bildirilerin sunulması hedeflenmektedir:

1.Antik dönemde Anadolu’da zeytinyağı/bitkisel yağlar üretimi, şarap üretimi,

2.Arkeolojik kazılarda ya da yüzey araştırmalarında tespit edilen zeytinyağı/bitkisel yağlar üretim donanımları, şarap üretim donanımları ve tahıl işleme donanımları ve bunların tipolojileri (pres tipleri, vida pres tipleri, ağırlık taşları, zeytin kırma tekneleri, zeytin kırma taşları vb),

3.Zeytinyağı ve şarap üretimiyle bağlantılı, bölgesel yerleşim ve üretim ilişkileri, bölgesel ya da yerel üretim kapasiteleri, ticari bağlantılar, üretim nakliyeleri, nakliyede kullanılan donanımlar,

4.Anadolu ve diğer bölgeler arasındaki üretim donanımlarının benzerlikleri ya da farklılıkları,

•Tespit edilen üretim donanımlarının, arkeolojik çalışma konularında nasıl kullanılmaları gerektiği ve ne derecede arkeolojik çalışmalara katkı sağlayabileceklerinin ortaya konduğu bildirilerin de bu çalışma kapsamında ele alınması hedeflenmektedir.

•Anadolu’da tespit edilmiş zeytinyağı ve şarap üretimine ait arkeolojik verilerin birarada değerlendirilmesi bu çalışmanın hedefleri arasındadır. Son yıllarda ilginin artmakta olduğu tarımsal üretim teknolojileriyle bağlantılı konulardaki çalışmaları paylaşmak, bu konularda üretilen bilgiyi paylaşıma açmak ve katılımcıların karşılıklı olarak bilgi alışverişinde bulunmasını sağlamak sempozyumun hedefleri arasında yeralmaktadır.

•Sunulacak bildirilerin özgün bilimsel yenilikler içermesi ve ilk kez yayınlanacak olması beklenmektedir,

•Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca bildiriler değerlendirmeye alınacaktır,

•Sempozyum kapsamında poster bildiriler de kabul edilecektir ve bunlar için inceleme ve sunum zamanı ayrılacaktır. Hakem değerlendirmesinden geçen poster bildirilerin de yayınlanması mümkün olabilecektir,

•Gerçekleştirilecek toplantıda sunulacak bildirilerin bir Sempozyum Kitabı olarak yayınlanması planlanmaktadır. Bununla birlikte, yayınlanacak makalelerin sempozyumun bilim/hakem kurulundan onay alması şartı aranacaktır.

Sempozyuma yaklaşık olarak 54 katılımcı 38 bildiriyle katılacaklardır.

Katılımcılar 19 farklı üniversite ve 2 enstitüye bağlı olarak çalışmalar sürdürmektedirler.

Sunulacak bildiriler Anadolu’daki üretime yönelik olmakla birlikte bölgesel olarak gruplanmaktadır. Buna göre Antik Çağlarda Anadolu’nun hemen her bölgesindeki üretimin açıklanmasına yönelik bildiriler çalışma kapsamında değerlendirilecektir. Bu kapsamda, aşağıda adı geçen üniversite ve Enstitütlerden katılım olacaktır:

Katılımcılar:
Mersin Üniversitesi
Selçuk Üniversitesi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Trakya Üniversitesi
Akdeniz Üniversitesi
Yıldız Teknik Üniversitesi
Sakarya Üniversitesi
Case Western Reserve University Cleveland-US
Muğla Üniversitesi
Adnan Menderes Üniversitesi
Ege Üniversitesi
Dokuz Eylül Üniversitesi
Universität Würzburg
Roma “La Sapienza” University-IT
CNRS – Institut Français d’Etudes Anatoliennes, Istanbul
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)
Mustafa Kemal Üniversitesi
Institute for Archaeological and Monumental Heritage – Italian National Research Council
Anadolu Üniversitesi
Pamukkale Üniversitesi
Gaziantep Üniversitesi
Purdue University

Sempozyuma destek verem kurum ve kişiler:
Mersin Üniversitesi Rektörlüğü
Mersin Üniversitesi Kilikia Arkeolojisini Araştırma Merkezi (KAAM)
Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü

Sadık BOLTAÇ
Boltaç Zeytinyağı Fabrikası
Kalburcu Yolu Üzeri TARSUS
KATKISI: Açılış Kokteyli

Hüseyin ŞENDAĞ
Şendağ Zeytinyağı Fabrikası
Çamlıyayla Yolu Üzeri Takbaş Mevkii TARSUS
KATKISI: Katılımcılara dağıtılacak sempozyum çantalarının ve diğer materyalin temini

Uğur PİŞMANLIK
ARATOS Dergisi
Kırkkaşık Bedesteni No:6 TARSUS
KATKISI: Tanıtım ve Organizasyon

Hasan ŞEMSİ
KETSAV
Çukurova Kültür, Sanat, Eğitim ve Turizm Vakfı
Tarsus Mersin Organize Sanayi Bölgesi Berdan Makina Ltd.Şti.TARSUS
KATKISI: Tanıtım ve Kırtasiye giderleri ve materyallerinin temini

Sinan KESKİN
ZZ Zeytin ve Zeytinyağı Akdeniz Kültürü Dergisi
Arkhe Yayıncılık 1451 Sok. No: 17/2 Kat: 1 Daire:2 Santa Apt. Alsancak İZMİR
KATKISI: Sempozyum Afişlerinin basımı

Bilgi İçin:
Doç. Dr. Ümit Aydınoğlu
MEÜ. Arkeoloji Bölümü
0 324 361 00 01

No comments: