7 Kasım 2008,Cuma
TARIMSAL İHRACATTA YIL SONU HEDEFİ 12 MİLYAR DOLAR
Zeytin ve zeytinyağı sektörü yeni sezonun ilk hasadını Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in katılımıyla 6-8 Kasım 2008 tarihlerinde Mersin’in Mut ilçesinde gerçekleştirdi. 160 bin ton zeytinyağı, 330 bin ton sofralık zeytin beklediğimiz 2008/09 sezonunda ihracat hedefi 500 milyon doları geçmek olarak belirlendi.
Bundan önce Ayvalık ve Aydın’da gerçekleştirilen zeytin hasadı şenliklerinin 3.’sü Mersin’in Mut ilçesinde Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in katılımıyla gerçekleştirildi. Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in memleketi de olan Mersin, son yollarda zeytincilikte yaptığı atılımla adından söz ettiriyor. Türkiye genelinde zeytin ağacı sayısında 2008 yılı 10. Ay itibariyle yüzde 20 artış yaşanırken, Mersin’de bu artış yüzde 120 olarak gerçekleşti.
Dış Ticaret Müsteşarlığı, Mersin Valiliği, Ege İhracatçı Birlikleri, Mut Kaymakamlığı, Mut Belediyesi, Mut Tarım İlçerlüğü, Mut Ziraat Odası, Mut Ticaret ve Sanayi Odası, Zeytindostu Derneği’nin ortak organizasyonu ile gerçekleştirilen 3. Mut Zeytin Hasat Şenlikleri, 7 Kasım’da Mut’un Haydar Köyü’nden Abdullah ve Şevket Yalçın'a ait zeytin bahçelerindeki ilk zeytin hasadı ile başladı. Ardından Mut Kurtsuyu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne ait zeytinyağı fabrikasında zeytinyağı sıkımı gerçekleştirildi.
Mut Kurtsuyu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nde yapılan törende Mut Kaymakamlığı folklor ekibi, davetlilere halk oyunları sundu.
Mut Zeytin Hasadı Şenlikleri’ne katılıp, yılın ilk hasadını elleriyle yapan Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, 150 milyonu aşkın zeytin ağacının 8 milyonunun Mut’ta olduğunu belirterek, tarım ihracatımız bu yıl yüzde 24 oranında artış gösterdiğini açıkladı.
HEDEF 12 MİLYAR DOLAR
Tarım ürünleri ihracatında bu yıl sonu itibariyle 10 milyar dolar hedefin yakalanacağını açıklayan Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, yoğun çalışmalarla bu rakamın 12 milyar dolar seviyesine ulaşmasının zor olmadığını vurguladı.
Dünyanın en kaliteli zeytinyağını ihraç eder hale geldiğimizi söyleyen Bakan Tüzmen, “Diğer ihraç ürünleri gibi zeytin ve zeytinyağında da tanıtım komitesi oluşturduk. Sivil toplum örgütleri, devlet kuruluşları, bürokrasi ve Mutlular’ın bir araya gelmesiyle böyle bir mutluluğu yakaladık. Zeytinin anavatanı Anadolu toprakları. Hasat elle yapıldığı için en iyi kalite de burada. İklim nedeniyle ilaç kullanımına gerek kalmadığı için organik ürün elde ediliyor. Tarım ürünlerinde 10 milyar dolarlık ihracatı yakaladık. Belki 12 milyar doları da bulabiliriz. Bugüne kadar kayısıda sertifikalandırılarak 10 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Mut’ta zeytin için de aynı çalışma yapılarak ihracatta başarı yakalanabilir. Ürünümüze sahip çıkalım. Biz de sulama ve gölet yapımı konusundaki ç alışmalara destek verelim.” Dedi.
“DAHİLİ İŞLEME REJİMİ İÇİN MEKANİZMAYI ORTAYA KOYALIM”
Zeytin ve zeytinyağında son dönemde gündemi meşgul eden dahili işleme rejimi konusuna da değinen Bakan Tüzmen,”Var yılında zeytin ve zeytinyağını satıyoruz, yok yılında kazandığımız pazarlardaki raflar boş kalıyor. Diğer yıl sıfırdan pazarlama çalışmalarına başlamak zorunda kalıyoruz. Belli pazarlarda devamlılık sağlamak gerekiyor. Bu nedenle şimdiden gerekli tedbirleri almak için çalışacağız. Var yılında nasıl ürünü işleyip, satıyorsak, yok yılında da dışarıdan alıp, işleyip, aynı pazarlarda devamlılığı sağlamalıyız. Varlığımızı her yıl sürdürebilmeliyiz” diye konuştu.
ZEYTİNYAĞINDA AMBALAJ ATAĞI
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de hasat şenliğinde yaptığı konuşmada, zeytinyağının markalı ihracatının önemine değinerek, ambalajın önemine dikkat çekti. Bu kapsamda Anadolu Şişecam Grubu ile katma değeri yüksek ürünler ihraç edebilmek amacıyla özel bir anlaşmaya gittiklerini ve şişe üretimi için çalışma başlattıklarını açıklayan Büyükekşi, bu konuda dünya genelinde ün yapmış Türk tasarımcılarından çalışma istediklerini açıkladı. Büyükekşi’nin açıklamalarına göre, Aziz Sarıyer, Defne Koz, Gamze Güven ve Yonca Ebuziya gibi tanınmış sanatçılar, Türk zeytinyağı için şişe tasarım çalışmalarını yürütüyor. Kasım ortasında tamamlanacak tasarımlar, Koç Müzesi’nde sergilenecek. Şubat ayında da lansmanı yapılacak. Seçilecek şişelerin üretimi Şişe Cam tarafından gerçekleştirilecek.
Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da Mersin’de çalışan nüfusun yüzde 57’sinin tarım sektöründe faaliyet gösterdiğini belirterek, zeytin ve zeytinyağının bölge ekonomisindeki önemine dikkat çekti. Mersin’deki zeytin ağacı varlığının yüzde 80’inin Mut’ta bulunduğunu belirten Aksoy, “Mut’teki zeytincilik yatırımlarına önem veriyoruz. Üretici ile işbirliği içindeyiz, desteğimizç sürecek” dedi.
SULAMA İÇİN 20 TRİLYONLUK KAYNAK BEKLİYORLAR
Mut Kaymakamı Osman Yenidoğan ise 2006-2007 dikim kampanyaları ile Mut’taki zeytin ağacı varlığının 8 milyona ulaştırıldığını açıklayarak, şunları söyledi: “Bu yıl 350 bin ton zeytin rekoltesi bekliyoruz. 272 bin hektar alanda organik zeytin üretimi yapıyoruz. 11 zeytinyağı fabrikası, 23 salamura tesisi var. Zeytin alanlarının yüzde 55’i damlama sulama yöntemiyle sulanıyor. Zeytinyağımızda 0.4 oranında asit var. Bu oranla Avrupa standartlarının bile altındayız. Bölge iklimi nedeniyle ağaçlarda zeytin sineği sorunu yaşanmıyor. Bu da ilaçlamayı önlediği için organik üretimi ön plana çıkarıyor. Bölgedeki tarımsal üretimin daha ileri noktalara gelmesi için uzun zamandır tamamlanmasını beklediğimiz Kızıldağ Sulama Projesi için devlet bütçesinden 20 trilyonluk kaynak bekliyoruz. Bu proje 1992 yılında başladı, 2009 yılında bitirilmesini bekliyoruz. Ayrıca bölgedeki suyun doğru kullanımı için 15 küçük sulama göletinin yapılması gerekiyor. “
Tarımsal üretiminin önünün açık olduğunu söyleyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, “12 milyar dolarlık ihracata karşılık zeytinyağında sıfır ithalat var. İthalatı olmayan bir sektörüz. Dolayısıyla biz dış ticaret açığını kapatan bir sektörüz. Önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye’nin en büyük tarımsal ihracat kalemi zeytinyağı olacaktır” dedi.
Bu tür panellerin Türkiye’nin her yerinde yapılması gerektiğini ifade eden Güreli, bu panellerin bölge için olumlu katkılar sağladığını kaydederek, zeytinyağının Türkiye’nin ürünü olduğunu dile getirdi.
No comments:
Post a Comment