Saturday, November 01, 2008

Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı; "Bu yıl zeytin de üretici büyük hayal kırıklığı yaşıyor."

Aydın Mücadele Gazetesi

Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı yaptığı açıklama ile zeytinde bu yıl yaşanan rekolte düşüklüğü ve çiftçinin sulama birlikleri ile yaşadığı sorunlara değindi.

Zeytinde var yılı olmasına rağmen rekoltenin beklenenin sadece yüzde 25'i kadar olduğunun altını çizen Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı "Bu yıl zeytin de üretici büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Geçimini ve tüm maliyetlerini zeytine bağlamış üretici için durum daha da can sıkıcı oluyor. Çiftçi açısından zor ve sıkıntılı geçen 2008 yılı yılın son dönemlerinde zeytindeki rekolte düşüklüğü ile devam etti" dedi.

Çiftçinin sulama birlikleri ile de sorunlar yaşamaya başladığının altını çizen Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı "Sulama birlikleri çiftçinin üstüne acımasız bir şekilde geliyor. Sulama birlikleri bu tavırlarını yeniden gözden geçirmeliler. Çiftçi maddi kriz içinde sulama birliklerine olan borcunu ödeyemiyor. Sulama birlikleri şimdi artezyenlerden de para talep ediyor. Bu durum sıkıntı içerisinde olan çiftçinin sıkıntısını büsbütün arttırıyor. Sulama birlikleri çiftçiye karşı daha vicdanlı davranmalı" diye konuştu.

AYDIN ZİRAAT ODASININ ÇÖZÜM ARAYIŞI

Aydın çiftçisi pamuk mahsulünün %60-80 'ni kaldırdığı halde halen resmi primlerin açıklanmaması Aydın Ziraat Odası Yönetimi harekete geçeceğini açıkladı.

Sorunların çözümü için Anakaraya gitme hazırlığı yapan Aydın Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Posacı:"Çiftçi girdilerdeki fiyat artışları; Tohum, gübre, ilaç, zirai aletler, mazot vb. sanayi ürünlerde ortalama % 45 artış görüldüğü halde çiftçi mahsullerinde geçen yıla nazaran fiyat artışları olmadığı gibi düşüşler yaşandı. Çiftçi para kazanmadığı gibi borçlu durumdalar. 2008 Yılı İlkbahardan beri problemler devam etti. Üretim maliyeti; Özellikle mazot ve gübrede %100-150 arasında artışlar oldu. Hal böyle olunca şuanda ovada pamuk %60- 80 bitmek üzere. Beklenen fiyat oluşmadı. Piyasada 825-835 civarında, resmi pamuk primi daha açıklanmadı. 46 kuruş olduğunu duyuyoruz. Bu konuda Tarım Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile beraber üçü bir arada bir rapor sunup; görüş ve taleplerimiz olacak. Sayın vekillerimizden bu konuda yardım istedik. Ama üç Bakanlığı da bir araya getiremedik. Üçünü beraber bulabileceğimiz bir ortam yakalayabilirsek Ankara'ya gidip sorunlarımızı bizzat aktaracağız. Zaten Sadece Tarım Bakanlığı tek başına bu işi çözeceğine inanmıyoruz. Pamuk açısından artık prim değil de fiyat farkının işlenmesini talep edeceğiz. Zamanlama olarak şuanda dünyada global bir kriz var. Bu Türkiye'ye nasıl yansıyacak onu bilemiyoruz. Çiftçinin temsilcisi olarak biz sorunlarımızı mutlaka yetkililere anlatacağız. Gerisini iktidar düşünsün. Bizim pamuk priminin 50 kuruş olmasını talep edeceğiz. Aydın'da pamuk Ekimi 90.000 hektardan 40.000 hektara düştü. Bu şekilde bu tablo devam ederse pamuk ekim alanları çok azalacaktır. Çiftçi mısır ya da buğdaya dönecek. Söke Ovası'nın tuzlu oluşu bu ürünlere dönme şansı yok. Onun dışındaki çiftçilerimiz pamuk ekemeyeceklerdir. Bu yıl zeytin yılı olmasına rağmen beklenen rakam %25-30 civarındadır. Zeytinyağı fiyatları beklenen seviyelerde değil. Yani 2008 yılını değerlendirirsek çiftçi açısından zor bir yıl. Sulama birlikleri çiftçilerin üzerine gelmektedir. Bunların para talepleri olmaktadır. Geçen yıl vadesinde ödenmeyen paralardan dolayı %20-25 indirimlerden yararlanamıyorlar. Sulama Birlikleri bir çiftçi kuruluşudur. Onlar da yeniden değerlendirme yapmaları gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

No comments: