Tuesday, November 11, 2008

Zeytinde hasat günleri…

Ali Ekber Yıldırım
Dünya
11 Kasım 2008,Salı


Zeytin ve ZeytinyağıZeytin hasadı başladı. Bir kaç yıldır hasadın mutluluğunu Ayvalık’ta üretici, sanayici, ihracatçı dostlarla paylaşıyoruz.

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer ve Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen’in öncülüğünde ilçedeki sivil toplum kuruluşlarının, üreticilerin, zeytin ve zeytinyağı sanayicilerinin ve turizmcilerin de katkısı ile 4 yıldan beri “Zeytin Hasat Günleri” ve 2 yıldan beri de “Ayvalık Zeytinyağı Pazarı” etkinlikleri düzenleniyor.

Etkinliklerde bu yılın ana teması zeytinyağı ve sağlıktı.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, zeytinyağının insan sağlığına etkilerini anlatırken, zeytinyağı tüketiminin yoğun olduğu körfez bölgesinde(Ayvalık, Edremit, Burhaniye) kalp hastalıkları ve diğer bir çok hastalığın diğer bölgelere göre daha az görüldüğüne ve insan yaşamının daha uzun olduğuna dikkat çekti. Zeytinyağı tüketiminin insanlar için bir davranış biçimi olduğunu bu nedenle tüketimin diğer üretici ülkelere göre çok düşük olmasının sadece ekonomik nedenlerle açıklanamayacağını bunun sosyologlar tarafından ele alınmasında yarar olduğunu söyledi.

Üretici, sanayici, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi yöneticileri, yerel yöneticiler, İstanbul’dan, İzmir’den gelen gazeteciler ve gurmelerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte zeytin ve zeytinyağının en önemli taraflarından Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan kimse yoktu.

Ayvalık’taki hasat günleri etkinliğinin düzenlenmesinde başından beri aktif olarak yer alan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği iki yıldır bu etkinliğe katılmıyor.Ayvalık’ta düzenlenen zeytin hasat günleri etkinliği ile aynı tarihe denk gelecek şekilde Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’ni de yanına alarak alternatif bir hasat şenliği düzenliyor. Geçen yıl Aydın’da, bu yıl ise Mersin Mut’ta alternatif hasat şenliği düzenlendi.

Elbette Ayvalık’taki hasat günlerine herkesin katılması zorunlu değil. Ayrıca, hasat kutlaması Ayvalık’a özgü bir etkinlikte değil. Yüzyıllardan beri hasat sevinci çeşitli biçimlerde her yerde kutlanır. Ayvalık, Burhaniye, Edremit, Gömeç, Gemlik, Aydın, Akhisar, Nizip, Mut ve daha bir çok üretim merkezinde farklı biçimlerde üretmenin sevinci, mutluluğu yaşanır.

Bugün olduğu gibi gelecek yıllarda da zeytin ve zeytinyağı üretilen her yerde üretmenin mutluluğunu paylaşmak, sorunları tartışmak ve çözüm üretmek sektöre büyük yarar sağlayacaktır.

Fakat, Ayvalık’a alternatif olarak geçen yıl Aydın’da, bu yıl Mersin Mut’ta yapılan etkinliğin çok ayrı bir amacı var. Bu bölgedeki üretici dostlarımız, sanayiciler, ihracatçılar alınmasınlar ama herkesin arzu ettiği sektördeki birlikteliğe gölge düşüren ve bilinçli olarak aynı tarihlerde yapılan bir etkinlik. Bu anlamsız yarış, üreticiye, sanayiciye, ihracatçıya yani sektörün tümüne zarar veriyor.

Bu zararın boyutlarını uzun uzun yazmaya gerek yok. Destekleme primi konusunda verilen sınav ortada. Birlikteliğe en çok ihtiyaç duyulan bir dönemde sektörün gücünü, enerjisini bölerek zeytinyağı destekleme primini 1 YTL’ ye çıkaramazsınız. Hükümetin 1 kuruşluk prim artışına razı olursunuz.

Diğer konulara girmeye gerek yok. Kaldı ki, herkes sektörde yaşananların farkında.

Daha hasat başlamadan, “İspanya’da rekolte çok yüksek”, “dünyada fiyatlar düşüyor, Türkiye’de de düşecek”, “üretim ne kadar olursa olsun dahilde işleme rejimi kapsamında zeytinyağı ithalatında ısrarlı olacağız” diyenler, üreticinin hasat mutluluğunu kursağında bırakmayı başardılar. Zeytinyağı fiyatı düşüyor.

Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen verimli ve bereketli bir yıl olması dileği ile hasad sevinciniz daim olsun. Zeytin ve zeytinyağını yazmayı sürdüreceğiz.

No comments: