Anadolu Ajansı
28 Kasım 2008,Cuma
Zeytin üreticisi, ekonomik sıkıntılar nedeniyle alım sezonu başlar başlamaz Marmarabirlik'in yolunu tuttu. Kapasitesi 35 bin ton olan Marmarabirlik, 22 günde 31 bin ton zeytin alımı yaptı.
Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, ekonomik sıkıntılarla boğuşan zeytin üreticisinin sezonun başında soluğu Marmarabirlik'te aldığını belirterek "22 günde 31 bin ton zeytin alımı yaptık. Sezon normalde 15 Ocak'ta kapanır, bu bir rekor" dedi. Taviloğlu, Marmarabirlik'in işleme, depolama ve pazarlama kapasitesi nedeniyle normal şartlarda azami 35 bin ton zeytin alabildiğini belirtti.
Bu yıl ilkbahar yağmurlarının gecikmesi ve yaz aylarının bir bölümünün yağışlı geçmesinin zeytinde iri tane gelişmesine yol açtığına dikkati çeken Taviloğlu, son derece kaliteli bir rekolte döneminin yaşandığını, oluşan arz fazlasının hem üreticiyi hem de birliği zor durumda bıraktığını vurguladı.
Taviloğlu, global krizin genel satış ve ihracat rakamlarını henüz doğrudan etkilemediğini ancak dolaylı etkilerini yaşadıklarını ifade ederek mali sorunlar nedeniyle tüccarın hemen hemen piyasadan çekildiğine, üreticinin ise ekonomik sıkıntı yaşadığına dikkati çekti. 2008-2009 kampanya döneminin 4 Kasım'da başladığını anımsatan Taviloğlu, şunları kaydetti: "Kriz, bizi doğrudan değil ama dolaylı etkilemeye başladı. Taze zeytinde mali sorunlar ve belirsizlik yüzünden tüccar alımdan kaçtı. Ekonomik sıkıntılarla boğuşan zeytin üreticisi de sezonun başında soluğu Marmarabirlik'te aldı. 22 günde 31 bin ton zeytin alımı yaptık. Sezon normalde 15 Ocak'ta kapanır, bu bir rekor. Oysa üretici, eskiden ürünü depolarında saklayıp, 'ileride satılır' diye iyi fiyat beklerdi. Ancak bu düzen tamamen değişti. Üretici ürününün tamamını Marmarabirlik'e getirme durumunda kaldı."
Depolarımıza Mercedes doldurduk
Marmarabirlik'in azami 35 bin ton alım kapasitesi bulunmasına rağmen, sınırları zorladıklarını ve bu rakamı sezonun özel durumunu dikkate alarak 41 bin tona çıkardıklarını bildiren Taviloğlu, şöyle devam etti:
"41 bin ton ürün için depolama altyapısını hazırladık. Aslında bu bile, pazarlama ve satış durumu dikkate alındığında riskli bir stok. Normalde, ileriye dönük endişe taşımamamız için 35 bin tonu aşmamamız gerekirdi. Çünkü, ürün yapısı itibariyle riskli bir ürün. Bu yıl ürünün büyük bölümü birinci sınıf, farklı kalibrasyonda olsaydı işimiz daha kolaydı. Biz depolarımıza hep Mercedes doldurduk ama Anadol müşterisine satacak ürün yok."
Taviloğlu, sofralık zeytinde belirleyici olmasının yanı sıra neredeyse tek oyuncu haline gelen Marmarabirlik'in işinin, her sene giderek zorlaştığını ifade ederek "Gemlik tipi zeytin artık Güney Marmara'nın dışında da dikiliyor. Bu da önemli bir tehlike. Bu gidişle fındıktaki sorunların benzerini zeytin üreticisinin de yaşaması kaçınılmaz" dedi.
ÖDEME ÜÇ TAKSİTTE
200 dane/kg zeytine ödenecek ön ödeme fiyatını 4 YTL olarak açıklayan Marmarabirlik, ürün alım bedellerinin yüzde 60'ını peşin, kalan yüzde 20'sini 2009 Nisan ayı içinde, diğer yüzde 20'sini ise 2009 yılı temmuz ayı içinde ödeyeceğini duyurmuştu. Gemlik, Mudanya, Erdek, Orhangazi, İznik, Edincik, Mürefte ve Marmara Adası'nda kooperatifleri bulunan Marmarabirlik, Bursa'daki entegre tesislerinde "salamura", "yağlı salamura", "yağlı sele", "zeytin yağı" ve "zeytin ezmesi" üretiyor.
No comments:
Post a Comment