Monday, November 24, 2008

DOĞU AKDENİZ ZEYTİN BİRLİĞİ: ZEYTİNDEKİ HASTALIKLARA KARŞI TEDBİR ALINMALI

CHA
24 Kasım 2008,Pazartesi


Doğu Akdeniz Zeytin Birliği (DAZB) Başkanı Mehmet Güler, zeytinlerde birçok hastalık ya da zararlının yayılma tehlikesine karşı, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde birtakım tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.
Güler, 5-9 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen Adana Tarım Fuarı'nı değerlendirmek üzere, zeytin üreticileri ile birlikte Adana Valiliği ve İl Tarım Müdürlüğü'nü ziyaret etti. Yapılan görüşmelerde zeytinciliğin genel sorunları konuşulurken Başkan Güler, Zeytin Koşnili (Saissetia oleae Olivier) zararlısının yaygınlaştığını ifade ederek, bu tür bulaşıcı hastalık taşıyan zeytin bitkilerinin yaygınlaşmadan önünün kesilmesi için önlem alınmasını istedi.

Güler; adı geçen zararlının ana konukçusunun "zeytin" olduğunu ifade ederek, "Narenciye, çınar, ayva, nar ve defne" gibi bitkilerde de bulunmakta ve zarar yapmaktadır. Bölgemizde muhtelif hastalık ve zararlıların yayılma tehlikesine karşı "kontrolsüz" zeytin fidanlarının şehrimize girişinin ve satışının engellenerek "Aladağ, Ceyhan, Çukurova, Feke, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Kozan, Sarıçam, Seyhan, Yumurtalık ve Yüreğir İlçe Tarım Müdürlüklerinde acilen tedbirler alınması gerekir" diye konuştu.

Öte yandan, farklı illerden Adana'ya getirtilerek İmamoğlu'nda ve Ceyhan'da dağıtılan yaklaşık 20 bin zeytin fidanlarından satın alan çiftçilerden Veli Gök ve Bayram Alişan, fidanların arasından seçerek Tarım İl Müdürlüğü'ne teslim ettikleri numunelerde, Zeytin Koşnili zararlısı ile bulaşık olduğunu söylediler. Çiftçiler, 7 ayrı biyolojik dönem halinde yaşayarak, yılda 2 döl veren, Ege ve Marmara bölgelerindeki zeytin üreticilerinin büyük korkusu olan söz konusu zararlının daha önce dikilmiş olan yetişkin bahçelerde, yoğunluğu arttıkça yaprak ve meyve dökümlerine bağlı kurumalar ile yılda yüzde 60-70 oranında ürün kaybına sebep olabileceğine de dikkat çekti.

Vali Yardımcısı Fikret Deniz, bu konunun takipçisi olacağını belirterek, çiftçilerin zarar görmemesi için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

Tarım İl Müdürü Fikret Coşkun, bulaşıcı hastalık taşıyan fidanları inceledi. Coşkun, hastalıklı fidan dağıtımından kendilerinin haberi olmadığını, Zeytin Koşnili zararlısı bulaşık olduğu tespit edilen korsan zeytin fidanı dağıtımının takipçisi olacağını kaydetti. Bu fidanların satışının engelleneceğini aktaran Coşkun, vatandaşların da bu tip fidanları kesinlikle satın almamaları gerektiğini vurguladı.

No comments: