Thursday, November 27, 2008

Soros, ’Ana Gıda’yla Türkiye’de yağcılığa yeniden dönüyor

Nurten ERK TOSUNER
Hürriyet
27 Kasım 2008,Perşembe


Dünyaca ünlü milyarder George Soros’un da ortakları arasında bulunduğu Bedminster Capital, Anadolu Holding bünyesindeki Ana Gıda’nın yüzde 39’unu alarak, Türkiye’de zeytinyağı pazarına giriyor. Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "Türkiye’de gıda yatırımı yapmak isteyen fon, gelip bizi buldu" dedi.

Ünlü Amerikalı milyarder George Soros, küresel kriz ortamında, dolaylı yoldan da olsa yeniden Türkiye’de yağ yatırımına soyunuyor. Daha önce Yudum Gıda’yı Unilever’den devralan ve geçen yıl Kuveytli NBK’ya satan Soros’un da ortakları arasında yer aldığı Bedminster Capital, Anadolu Holding şirketlerinden Ana Gıda’nın yüzde 39’unu satın alıyor.

Ana Gıda’yla dönüyor

Merkezi Amerika’da bulunan Bedminster Capital Management LLC tarafından yönetilen Southeast Europe Equity Fund’un sahip olduğu Seef Foods, Anadolu Holding ve Ana Gıda ile sermaye katılımı ve hissedarlık anlaşması imzaladı. Böylece Soros, geçmişte Yudum Gıda ile denediği Türk yağ sektörüne, bu kez Anadolu Grubu şirketi Ana Gıda ile geri dönüyor. Soros’un dünya genelinde gelişen pazarlara en az 40-60 milyon dolarlık yatırımlarla girdiği biliniyor. Ana Gıda’nın yüzde 39’una ortak olmak için de en az bu kadarlık bir yatırım yapacağı tahmin ediliyor.

Gelip bizi buldular

Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "Seef Foods, bir yatırım fonu. Burada gıda yatırımı yapma arzuları varmış, gelip bizi buldular" dedi. Özilhan, Seef Foods’un yüzde 100’ü Anadolu Grubu’na ait olan Ana Gıda’ya yüzde 39 ortak olacağını belirterek, "Bugünkü ortamda Türkiye’ye yatırıma geldiler" diye konuştu.

Halka açacağız

Tuncay Özilhan, şirketi belli bir noktaya getirdikten sonra halka açacaklarını da belirterek, şunları söyledi: "Ortaklık görüşmeleri kriz ortamında gerçekleşti. Birkaç hafta önce başladı ve tamamlandı. Birlikte şirketi bir noktaya getirdikten sonra piyasaların düzelmesini bekleyeceğiz. Piyasalar belli noktaya gelince de belli bir zaman sonra halka açacağız."

Türkiye’deki ikinci yatırımı

Seef Foods’un tamamına Bedminster Capital Management LLC tarafından yönetilen Southeast Europe Equity Fund II L.P. sahip bulunuyor. Amerikalı ünlü dolar milyarderi George Soros’un da 15 ortağından biri olan Bedminster Capital Management, 2006 yılında da Ethem Sancak’tan Hedef Araç Kiralama’nın tamamını satın almıştı.

320 milyon dolarlık fon

BEDMINSTER Capital Yönetici Ortağı Ercan Ergül, 2006’da kurulan fonun 320 milyon dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu aktararak, "Amacımız Ana Gıda’yı önemli bir oyuncu haline getirdikten sonra 3-4 yıl içinde halka açmak" dedi. Ercan Ergül, şu bilgileri verdi: "Southeast Europe Equity Fund, 1999 yılında Soros bünyesinde kuruldu, ama 2004’den itibaren bağımsız fon yönetim şirketi. Soros da fonun içindeki 15 yatırımcıdan biri ama ilk üç arasında. Türkiye’de, Yudum nedeniyle yağ sektörünü iyi bildiğimiz için bu sektöre yatırım yaptık."

Komili ve Yudum’un el değiştirme öyküsü

KOMİLİ fabrikası, 1878’lerde zeytinyağı ve sabun üretimi ile faaliyete başlamış. Komili Ailesi tarafından kurulan Komili fabrikası, 1984 yılında İstanbul’dan Ayvalık’a taşındı. Unikom adıyla 1992’de Unilever ile başlayan ortaklık, 1995’te Unilever’in tüm hisseleri almasıyla sona erdi. Unikom Gıda, bugünkü adıyla Yudum Gıda, Ağustos 2003’te Unilever tarafından Soros’un kontrolündeki yatırım fonu Southeast Europe Equity Fund’a devredildi. Geçen yıl mayıs ayında Soros’a ait Bedminster Capital tarafından idare edilen Southeast Europe Equity Fund Ltd. ise Türk yağ üreticisi Yudum Gıda’yı Kuveytli NBK (National Bank of Kuwait) Capital Private Equity’e sattı. Unilever, bünyesindeki Komili markasını da geçtiğimiz temmuz ayında Ana Gıda’ya satmıştı.

Ana Gıda yağda bir numaraya oynuyor

ANADOLU Grubu bünyesinde yer alan Ana Gıda, zeytinyağında Türkiye’nin en köklü markaları olan Sezai Ömer Madra (1914) ve Kırlangıç’ı (1953) piyasaya sunuyor. Pet ve PVC ambalaj üretim tesisleri de bulunan Ana Gıda, çevre duyarlılığı ve yüksek kalite bilinci ile zeytinyağı, mısır yağı, ayçiçek yağı ve diğer bitkisel yağları üretiyor. İhracat yaptığı ülkeler arasında; Uzak ve Orta Doğu ülkeleri, Arap ülkeleri, ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri bulunuyor. Geçen yıl Komili’yi Unilever’den satın alan Ana Gıda, toplam yağ üretiminde bir numara olmayı hedefliyor.

No comments: