Friday, July 18, 2008

15 bin zeytin ağacı söküldü

Mustafa SARIİPEK,(DHA)
Hürriyet
18 Temmuz 2008,Cuma


Muğla’nın Yatağan İlçesi’ne bağlı Yeşilbağcılar Beldesi’ndeki ev arazilerinin çoğunu Türkiye Kömür İşletmeleri kamulaştırdı. Kamulaştırma yüzünden beldenin haritadan silinmesi gündeme gelirken, bölgede bugüne kadar 15 bin zeytin ağacının sökülerek yakacak yapıldığı bildirildi.

MUĞLA’nın Yatağan İlçesi’ne bağlı Yeşilbağcılar Beldesi’nde, kömür çıkarmak için, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin kamulaştırdığı arazilerden bugüne kadar 15 bin zeytin ağacı sökülerek yakacak yapıldı.

İstanbul’da iki inşaat şirketinin sahibi olan ve yaz aylarında Datça’da yaşayan inşaat mühendisi Timur Kabaklarlı (32) otomobiliyle Bodrum’a giderken, Yeşilbağcılar’da çok sayıda zeytin ağacının iş makineleriyle köklerinden söküldüğünü gördü. Kabaklarlı, işçilerden, zeytin ağaçlarının kömür çıkarmak için söküldüğünü öğrenince köylülerle irtibata geçti. Köylülerin arazilerinin kamulaştırma bedelini aldıklarını, sökülen ağaçları da yakacak olarak kebapçılara sattıklarını öğrenince çok üzüldüğünü belirten Kabaklarlı şunları söyledi:

Neden kurtarılmadı

"15 bin zeytinin yakacak olduğunu öğrenmek beni kahretti. Maddi imkanlarım elverdiği oranda iki ayda bin 500 zeytin ağacını alıp, ziraat mühendislerinin gözetiminde dallarını budattım ve özel yaptırdığım dev saksılara diktirdim. Şu ana kadar 600 bin YTL harcadım. Ancak ağaçlar bu saksılarda uzun süre yaşamaz. Araziye dikilmesi gerek. Arazisi olup da zeytin ağacı satın almak isteyenlere çok az para karşılığı satmak istiyorum. Amacım ağaçları kurtarmak. Zeytin ağaçlarını devletin neden kurtarmadığını da anlamam mümkün değil."

Öte yandan, Yeşilbağcılar sakinleri istimlak bedelini aldıkları arazilerin üzerlerindeki zeytin ağaçlarını, dikicek başka yerleri olmadığı için zorunlu olarak sattıklarını söyledi.

Belde taşınıyor

500 haneli ve bin 800 nüfuslu Yeşilbağcılar’ın, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) kamulaştırmaları nedeniyle haritadan silinmesi gündeme geldi. Devletin kendilerini ortada bıraktığını, kamulaştırma bedellerinin son derece düşük olduğunu ve bu parayla ev almanın mümkün olmadığını savunan belde sakinleri ise isyan bayrağını çekti. Çoğunluğu yaşlılardan oluşan Yeşilbağcılar sakinleri yetkilileri suçladı. "Ne çektiysek bu kömürden çektik" diyen Cami Mahallesi Muhtarı Mustafa Kemal Özen (53), beldenin altındaki kömür yüzünden atalarından bu yana yaptıkları zeytinciliğin bitme noktasına geldiğini, gençlerin kent merkezine göç ettiğini anlattı. Yeşilbağcılar Belediye Başkanı AKP’li Mesut Mavi, kamulaştırma tutarlarını düşük olduğunu, ancak kendilerinin yükseltme şanslarının bulunmadığını söyledi.

No comments: