Friday, July 18, 2008

Zeytin Yolları’nda Ayvalık buluşması

Ahmet ERTAN/(DHA)
Hürriyet
18 Temmuz 2008,Cuma


İzmir Ticaret Odası ile Yunanistan’ın Messinia Ticaret Odası’nın birlikte başlattığı ’Zeytin Yolları’ projesinin ilk durağı Balıkesir’in Ayvalık ilçesi oldu.

İzmir Ticaret Odası’nın Türkiye Lideri olduğu, 14 Temmuz’da Yunanistan’ın Kalamata eyaletinin Messinia kentinden başlayan proje, 6 Eylül’de Çin’in başkenti Pekin’de sona erecek. 51 motosiklet, bir TIR, bir jeep ve bir minibüsle Yunanistan’ın Messinia şehrinden yola çıkan 91 kişiden oluşan ’Zeytin yolcuları’ Balıkesir’in Ayvalık İlçesi girişinde Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer’in de aralarında bulunduğu bir grup Türk motosikletli zeytinci tarafından karşılandı.

Özel bir plaket

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer’in motosikletiyle yaptığı eskortlukla ilçeyi motosikletleri ile boydan boya geçip Setur Marina’ya gelen ’Zeytin Yolcuları’ burada Ayvalık Kaymakamı Nazım Madenoğlu ve Ayvalık Belediye Başkanı CHP’li Hasan Bülent Türközen tarafından karşılandı, onurlarına kokteyl verildi. Ticaret Odası Başkanı Gencer, grup lideri ve Messinia Ticaret Odası Başkanı Georgios Karabatos’a bir plaket sundu.

20 ülke gezecekler

’Zeytin Yolcuları’ adına konuşan Messinia Ticaret Odası Başkanı Yorgos Karabatos, 57 gün sürecek olan yolculukta 6 Eylül’e kadar 20 ülkeyi geçeceklerini söyledi. Yolculuk kapsamında Yunanistan, Türkiye, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Moğolistan, Rusya, Beyaz Rusya, Ukrayna, Moldova, Romanya, Sırbistan, Bulgaristan ve Makedonya’dan geçileceğini söyleyen Georgios Karabatos, "Zeytin ve zeytinyağı, barışı ve üretimi temsil ediyor. Akdeniz kültürünü tanıtan bu ürünü, bütün dünyaya tanıtmak için yola çıktık. 2008 Yaz Olimpiyatları’nın yapılacağı Çin’in başkenti Pekin şehrine zeytin fidanı dikeceğiz" dedi. Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Gerçer ise, "Zeytin Yolcuları kafilesinin Çin’in Pekin kentine kadar olacak bu yolculuğunda Ayvalık’ı ilk durak olarak belirlemeleri bizim için çok önemli ve çok gurur verici" diye konuştu. Setur Marina’da yaklaşık 40 dakika mola veren ’zeytin Yolcuları’ İzmir’e gitmek üzere Ayvalık’tan ayrıldı.

No comments: