Thursday, July 31, 2008

TARIM TOPRAKLARINDAN ARTIK HERKES ELİNİ ÇEKMELİ

31 Temmuz 2008 Perşembe

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Genel Müdürü Deniz Ataç, tarım sektörünün giderek küçüldüğüne dikkat çekerek, "Tarım toprakları üzerinden artık herkesin elini çekmesi gerekiyor. Aksi takdirde yiyecek bir şey bulamayacağız" uyarısında bulundu.
Tarım alanlarının büyük bir hızla sanayi ve konuta dönüştüğüne dikkat çeken Deniz Ataç, "Sanayi de lazım, konut da. Ama sanayi ve konut tarım toprağında yapılmasa da olur" dedi.

İthalat imkanı da kalmayacak

Türkiye’nin tarım topraklarının azalmasının ardından ileride ithalat imkanı da kalmayacağına işaret eden Deniz Ataç, şöyle konuştu: "Çünkü ileride artık diğer ülkeler de kendi ihtiyacını karşılamakta zorlanacağı için ihracat yapamayacaklar. Bu yüzden tarım bilincinin hızla gelişmesi ve aktiviteye dönüşmesi lazım. Bütün bunların her kesime anlatılması, takibinin de yapılması gerekiyor. En önemlisi ağaçlandırmalar çok hızla yürütülmeli." Tema’nın 1992 yılında kurulmasından bu yana çok ciddi mesafeler alan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu hatırlatan Deniz Ataç, 2007 yılında 6.8 milyon YTL’lik bir bütçesi olan kurumun 2008 bütçesinin de 11.3 milyon YTL olacağını söyledi.

Tema’nın acil bir sivil toplum kuruluşu gibi çalıştığını belirten Deniz Ataç, şöyle konuştu: "Çok güzel işler çıkardığı için her yerden proje yağıyor. Toprak ve erozyon dışında da bir çok değişik konuda çalışmak durumunda kalmış. Çok yüksek bir imajı olduğu için, Tema’nın faaliyet alanının yeniden tanımlamakta fayda görüyorum. Sonra konu dağılıyor. Konu dağıldığında ise bir süre sonra hiçbir konuya odaklanamama riski ortaya çıkabilir diye düşünüyorum."

Sponsorlarla yürüyor

Tüm dünyada olduğu gibi Tema’da işlerin sponsorluklarla yürüdüğünü belirten Deniz Ataç, bu konuda da şöyle konuştu: "Sponsorların dünyasını çok iyi anlamak ve onların talepleriyle sivil toplumun yapmak istediklerini iyi birleştirmek lazım. Sadece sponsora göre iş yapmak doğru değil. Kendi yapmak istedikleriniz ve onların yapmak istediklerinden doğru bir kombinasyon çıkarmak lazım."

Ataç, Tema’nın yeni yüzü olacak

KENDİSİNİ ve görünümünü yenilemek isteyen Tema Vakfı’nın yeni Genel Müdürü Deniz Ataç, Tema’da yeni bir sayfa açmak istediğini söyledi. Ataç, "Yaklaşık 30 yıldır yönetici olarak değişik kademelerde görev yaptım. Benimle birlikte kuruma özel sektör bakışı da gelecek" diye konuştu. 13 yıl finans sektöründe çalıştıktan sonra Ataç, 2002-2006 arasında da Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birliği Başkanı olarak görev yaptı. Ataç, "Tema ile ilk olarak, 1999 yılında Vakıflar arazisinin zeytinliklerinin Tema ile işbirliği içinde bize hammadde sağlaması mümkün olabilir mi diye bakındığımız dönemde tanıştık. O dönemde Tema ile karşı karşıya geldik. Ancak daha sonra teşviklerle beraber inanılmaz bir ağaç dikimi başladı. O iş de kendiliğinden yoluna girdi zaten."

No comments: