Saturday, July 26, 2008

Önde zeytin ağaçları arkasında mühendis!

MUSTAFA SARIİPEK DHA
Milliyet
26 Temmuz 2008,Cumartesi


Datçalı mühendis, pek çok şairin şiirlerine konu ettiği zeytin ağaçlarının köklenmesine gönlü razı olmadı ve bir bölümünü kurtardı. Örnek oldu

Muğla’nın Yatağan İlçesi’ne bağlı Yeşilbağcılar Beldesi’nde, kömür çıkarmak için Türkiye Kömür İşletmeleri’nin kamulaştırdığı araziler üzerindeki zeytin ağaçları kesildi. Binlerce ağacın yakacak yapılmasını engellemek için bin 500 ağacı satın alarak kurtaran Datçalı mühendis Timur Kabaklarlı (32)’nın bu davranışı, devleti harekete geçirdi. Datça Kaymakamı Mustafa Kaya ve AKP’li Yeşilbağcılar Belediye Başkanı Mesut Mavi yeni sökülecek 10 bin zeytin ağacının hazine arazilerine dikilecğini söyledi.

17.5 metre çapındaki bin yıllık zeytin ağacını satın alıp Datça Kaymakamlığı’na hediye eden Kabaklarlı “Yüzlerce telefon aldım. Geride kalan ağaçlar için yine parasal destek sağlayacağım” dedi.

İstanbul’da iki inşaat şirketinin sahibi olup Datça ve Bodrum’da otellerle devre mülkler yapan Kabaklarlı, otomobiliyle Bodrum’a giderken, Yeşilbağcılar Beldesi’nde çok sayıda zeytin ağacının işmakineleriyle köklerinden sökülüp kesildiğini gördü.

600 bin YTL harcadı

Kabaklarlı, işçilerden, zeytin ağaçlarının kömür havzasında kaldığından kesilip arazinin temizlendiğini öğrenince köylülerle irtibata geçip, 600 bin YTL vererek satın aldığı bin 500 zeytin ağacını özel yöntemlerle köklü olarak söktürüp Datça’da özel olarak yaptırdığı dev saksılara diktirdi. Yaşadığı Datça’da kendilerine ait araziye 700 zeytin ağacı diken Kabaklarlı, geriye kalanları bakımını üstlenecek herkese sembolik bir rakamla vereceğini açıkladı. Gazete ve televizyonlarda haberi duyan ve okuyan doğaseverler harekete geçti. Ağaçları satın almak isteyenler Kabaklarlı’yı aradı. Kabaklarlı, “Teşekkür eden doğa dostları, okullarına davet edip plaket vermek isteyen eğitim görevlileri, Zeytinciler Derneği yetkilileri ve satın almak isteyenler aradı. Yurtdışından bile destek olmak için arayan oldu. Herkese desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Uygun arazi aranıyor

Datça Kaymakamı Mustafa Kaya “Araştırma için gerekli müracaatları yapacağım. Çünkü bu ağaçların yaşaması gerekiyor. Datça’da uygun hazine arazisi bulabilirsek zeytinleri dikmeye başlayacağız” diye konuştu.

Yeşilbağcılar Belde Belediye Başkanı Mesut Mavi de “Kömür çıkarmak için şimdiye kadar yaklaşık 25 bin dönüm arazi istimlak edildi. Üzerinde de toplam 25 bin adet zeytin ağacı köklenecek. Bunların bir kısmı başka alana taşındı, birkısmı kesildi, bir kısmını Timur Bey satın alarak kurtardı. Burada hazineye ait arazi bulursak geride kalan zeytin ağaçlarının büyük bir bölümünün nakledilmesi için çalışma yapacağım” diye konuştu.

No comments: