Friday, July 18, 2008

Komşu’dan Türkiye’ye zeytin yolu kardeşliği

İZ­MİR Mil­li­yet
18 Temmuz 2008,Cuma


Tüm dünyada zeytinle zeytinyağı kültürünü tanıtmak ve geçtiği ülkelere barış mesajı vermek amacıyla Yunanistan’dan Pekin’e yola çıkan 48’i motosikletli 80 kişilik kafile İzmir’e geldi

Zey­tin Yo­lu Pro­je­si için Yu­na­nis­tan’dan Çin’in baş­ken­ti Pe­kin’e git­mek için yo­la çı­kan Mes­si­na Ti­ca­ret ve Sa­na­yi O­da­sı Baş­ka­nı, Zey­tin Yol­la­rı Kül­tür Vak­fı Ku­ru­cu­su ve Mü­dü­rü Yor­gos Ka­ra­ba­tos li­der­li­ğin­de­ki 48’i mo­to­sik­let­li 80 ki­şi­lik ka­fi­le, ön­ce­ki gün ak­şam sa­at­le­rin­de İz­mir’e gel­di.

Tür­ki­ye aya­ğı­nı İz­mir Ti­ca­ret Oda­sı’nın (İTO) üst­len­di­ği ka­fi­le, İz­mir Eko­no­mi Üni­ver­si­te­si’ne ko­nuk ol­du.

Bu­ra­da dü­zen­le­nen tö­ren­de ko­nu­şan İTO Baş­ka­nı Ek­rem De­mir­taş, Zey­tin Yol­la­rı et­kin­li­ğin­de iş­bir­li­ği yap­ma ka­ra­rı­nı 2007’de Mes­si­ni­a’da ger­çek­leş­ti­ri­len 8’in­ci Tür­ki­ye Ege Kı­yı­la­rı ve Yu­na­nis­tan Ege Ada­la­rı Eko­no­mi Zir­ve­si’nde al­dık­la­rı­nı söy­le­di. De­mir­taş, “Ama iş­bir­li­ği­miz çok da­ha es­ki­ye da­ya­nı­yor. Dost­la­rı­mız yi­ne mo­to­sik­let­le­riy­le Yu­na­nis­tan’dan ge­lip ilk ola­rak 2002’de İTO’yu zi­ya­ret et­miş­ler­di. Bu, ikin­ci zi­ya­ret­le­ri” de­di.

Pro­je­nin ana un­su­ru­nun, Ak­de­niz’i ve göl­ge­sin­de ya­şa­yan in­san­la­rı bir­leş­ti­ren zey­tin ağa­cı ol­du­ğu­nu be­lir­ten Ek­rem De­mir­taş, “Ana ama­cı ise zey­tin ağa­cı uy­gar­lı­ğı­nın ge­li­şi­mi­ni yay­mak ve Ak­de­niz’de­ki zey­tin­ya­ğı üre­ti­mi­ne il­gi çek­mek. Ta­bii ki zey­ti­nin bu­nun da öte­sin­de bir an­la­mı var. Bü­tün kut­sal ki­tap­lar­da ge­çen öl­me­yen tek ağaç. Ba­rı­şın ve dost­lu­ğun sem­bo­lü. Zey­tin, öl­mez ağaç­tır. Ba­rış de­mek­tir, her şey de­mek­tir” di­ye ko­nuş­tu.

Barış mesajı verildi

Mes­si­na Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Oda­sı Baş­ka­nı Ka­ra­ba­tos de he­def­le­ri­nin, Pe­kin’e ka­dar ba­rış gö­tür­mek ol­du­ğu­nu ifa­de et­ti, bu­nu İz­mir’den baş­lat­tık­la­rı için çok mut­lu ol­duk­la­rı­nı bil­dir­di.

Mi­dil­li Va­li­si Pav­los Vo­gi­at­zis, Türk­Yu­nan dost­lu­ğu­na kat­kı­la­rı ne­de­niy­le De­mir­taş’a, Mi­dil­li Va­li­li­ği Al­tın Ma­dal­ya­sı he­di­ye et­ti.
İz­mir Eko­no­mi Üni­ver­si­te­si’nin bah­çe­si­ne zey­tin ağa­cı di­kil­di, ba­rış me­sa­jı ve­ril­di.

1 comment:

OMG OMG: said...

植树造林,功在当代,利在千秋