Thursday, July 10, 2008

MECLİS ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI ARAŞTIRMA KOMİSYON ÜYELERİ, MARDİN'DE İNCELEMELERDE BULUNDU

CHA
10 Temmuz 2008,Perş.


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından zeytin ve zeytinyağı ile diğer bitkisel yağların üretiminde ve ticaretinde yaşanan sorunların araştırılması ve gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu üyelerinden oluşan 15 milletvekili ile 10 öğretim görevlisi ve uzman Mardin'e geldi.

Zeytin yetiştiriciliğinin yoğun olduğu Derik ilçesinde araştırmalarda bulunan Meclis Araştırma Komisyonu üyelerine Valilik Nişli Salonu'nda brifing verildi.

Vali Mehmet Kılıçlar, heyete; Mardin'de ekonomik gelişmeyi sağlayacak ve yaşam koşullarını iyileştirecek yatırımlar ve temel sorunlar hakkında bilgi verdi.

Ilısu Baraj inşaatının başlatıldığını ifade eden Vali Kılıçlar, barajın yapım aşamasında 80 bin kişiye istihdam oluşturulacağını, bölgenin kalkınmasına önemli katkılar sağlayacağını söyledi. GAP suyunun bir an önce Mardin Ovası ile buluşması gerektiğini belirten Vali Mehmet Kılıçlar, "GAP suları Mardin Ovası ile buluşursa 120 bir hektar alanda sulu tarım yapma imkânı doğacak. Suda yöre insanın refah düzeyinin yükselmesi demektir." dedi.

Beyaz Su Projesi ile Mardin, Kızıltepe ve güzergah üzerinde bulunan bazı beldelerin suya kavuşacağını hatırlatan Vali Kılıçlar, "Beyaz Su Projesi'nde son aşamaya gelindi. Su verildi ancak birkaç aksaklık yaşandı. Bir ay 100 yıllık su sorunu çözülmüş olacak." diye konuştu.

Vali Kılıçlar, valilik, TOKİ ve belediye işbirliğiyle Mardin'in tarihi dokusunu bozan beton yapıların yıkılarak, hak sahiplerine evler verileceğini bildirdi.

Tarım İl Müdür Vekili Faruk Ayyıldız, komisyon üyeleri ve katılımcılara Mardin'de tarımsal alanların genel durumu ve yetiştirilen bitkilerin bölge ekonomisine katkısını, Mardin'deki tarımsal alanlarda yaşanan sorunlar ve alınması gereken önlemler konusunda brifing verdi.

Komisyon Başkanı Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, dünyada bitkisel yağların son zamanlarda kullanım alanlarının genişlediğine dikkat çekerek, bitkisel yağların bio yakıt alanlarında kullanılmasının bu alanda yeni çalışmaları beraberinde getirdiğini ifade etti. Türkiye'nin bitkisel yağ ithalatının yüzde 70 dolayında olduğunu söyleyen Uğur, "İthal ettiğimiz bitkisel yağlar için 1 milyar 750 milyon dolar ödeme yapıyoruz. Oysa bölgemizde güzel ve verimli topraklar var. İşlendiği, değerlendirildiği zaman güzel verim alınacak. Buralarda Soya, Ayçiçek, Kanola gibi bitkileri yetiştirmek mümkün." dedi.

Mezopotamya'nın zeytinciliğin anavatanı olduğuna dikkat çeken Komisyon Başkanı Uğur, "Buralarda çok güzel ve kaliteli zeytin yetişir. Mezopotamya zeytinin anavatanıdır. Derik ilçesinde oldukça kaliteli zeytinlerin yetiştiğini gördük. Daha önce yaptığımız araştırmada Mardin'de 87 çeşit zeytin yetiştirildiğini tespit ettik. Zeytinciliğin geliştirilmesi için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Komisyondan geçen bir kanun tasarısı Meclis gündemine geldi. Zeytinin orman bitkisi olması ve yağlı bitki üretimini teşvik eden bir yasa." şeklinde konuştu.

No comments: