Saturday, July 19, 2008

Datçalı Don Kişot asırlık ağaçları saksıya dikti

Radikal
MUSTAFA SARIİPEK
18/07/2008


Kamulaştırılan arazide binlerce zeytinin kesildiğini gören Timur Kabaklarlı, yakacak yapılacak ağaçları dev saksılarda yaşattı

MUĞLA - Yatağan ilçesine bağlı Yeşilbağcılar beldesinde Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından kamulaştırılan arazilerden şu ana kadar 15 bin zeytin ağacı sökülerek yakacak yapıldı. Bölgeden geçerken tesadüfen durumu gören inşaat mühendisi ve turizmci Timur Kabaklarlı, kalanları kurtarmak için 600 bin YTL vererek 1500 ağacını satın aldı. Kabaklarlı bir kısmı asırlık olan ağaçları, yazları yaşadığı Datça’da özel olarak yaptırdığı dev saksılara diktirdi.

Turizm tesisleri inşa edip satan 32 yaşındaki genç mühendis, yazları Datça’da yaşıyor. Yeşilbağcılar’daki inanılmaz kıyımı ise otomobiliyle Bodrum’a giderken görmüş. Hemen köylülerle irtibata geçmiş.

Köylüler “Kamulaştırma bedelini aldık. Sökülen zeytin ağaçlarını yakacak olarak kebapçılara sattık” deyince şoke olmuş:

“15 bin zeytinin yakacak olduğunu öğrenmek beni kahretti. Maddi imkânlarım elverdiği oranda iki ay içinde 1500 ağacı satın alıp ziraat mühendislerinin gözetiminde dallarını budattım, özel yaptırdığım dev saksılara diktirdim. Şu ana kadar 600 bin YTL harcadım. Ancak ağaçlar bu saksılarda uzun süre yaşamaz. Araziye dikilmesi gerek. Arazisi olup da zeytin ağacı satın almak isteyenlere çok az para karşılığı satmak istiyorum. Amacım ağaçları kurtarmak. Zeytin ağaçlarını devletin neden kurtarmadığını da anlamam mümkün değil.”

Ataları, dedeleri tarafından dikilen zeytinleri yakacak olarak satan Yeşilbağcılar sakinleri ise çaresiz: Çünkü sökülen zeytinleri dikecek yerleri olmadığını anlatıyorlar.

Haritadan silinmek üzereler

500 haneli, 1800 nüfuslu belde TKİ’nin kamulaştırma ve istimlak çalışmaları nedeniyle haritadan silinme noktasında.

Devletin kendilerini ortada bıraktığını, teklif edilen istimlak bedellerinin son derece düşük olduğunu anlatan belde sakinlerinin çoğu yaşlı. Cami Mahallesi Muhtarı Mustafa Kemal Özen “Ne çektiysek bu kömürden çektik” diyor. Çünkü beldenin altındaki kömür havzası, atalarından, dedelerinden kalan zeytinciliği bitirmiş. Beldede üretim durunca gençler birer birer kente göç etmiş.

Belde belediye başkanı AKP’li Mesut Mavi de dertli. Mavi, istimlak tutarlarının düşük olduğunu, ancak kendilerinin yükseltme şanslarının bulunmadığını söylüyor.

No comments: