Wednesday, July 09, 2008

AK PARTİ BALIKESİR MİLLETVEKİLİ UĞUR: "ÜRETTİĞİMİZ ZEYTİNİN YARISINI BİLE TÜKETMİYORUZ"

CHA
08 Temmuz 2008,Salı


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Zeytin ve Zeytinyağı Araştırma Komisyonu, Hatay'da sorunları dinledi.

Hatay İl Özel İdaresi toplantı salonunda sektör temsilcileri ve zeytinyağı fabrikası işletmecileri, yaşadıkları sorunları, TBMM Zeytin ve Zeytinyağı Araştırma Komisyonu üyeleri'ne aktardı.

Komisyon Başkanı AK Parti Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, Türkiye'nin zeytin üreten ancak tüketmeyen bir toplum olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ürettiği 150 bin ton zeytinyağından yalnızca 70 bin tonunu tükettiğini aktaran Uğur, tüketilmeyen zeytinin ihraç edildiğini ihraç ederken de dış piyasanın etkisinde kalındığını vurguladı.

Bu durumun da zeytinyağı üreticisini mağdur ettiğini ifade eden Uğur, Türkiye'nin ürettiği 1,5 milyon ton bitkisel yağın 1 milyon 100 bin tonunu ithal ettiğini anlattı.

Son 5-6 yıldır devletin zeytinciliğe verdiği destekle şuan zeytin ağacı varlığımızın 200 milyona ulaştığını aktaran Uğur, "Bugün için 150 bin ton zeytinyağı rekoltemiz var. 270 bin ve üzerinde sofralık zeytin üretimimiz var. Bu yeni dikilen ağaçların da verim vermesiyle önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde zeytinyağı üretimimiz 300 bin tonları sofralık zeytin üretimimizin ise 350-400 bin tonlara çıkmasını bekliyoruz." dedi.

No comments: