Friday, July 04, 2008

HALKIN ENFLASYONU TÜİK'İNKİNİ ÜÇE KATLIYOR

04 Temmuz 2008,Cuma

Zeytin, 40 gıda ürünü arasında yüzde 6'lık genel enflasyonun altında kalan nadir gıda ürünlerinden

Tütetici Fiyat Endeksi'nde (Tüfe) Yılın İlk Altı Ayındaki Genel Artış Yüzde 6 Olurken, 40 Gıda Ürününün Aynı Dönemdeki Ortalama Fiyat Artışı Yüzde 11'le Genel Enflasyonun 5 Puan Üstünde Gerçekleşti. Telefon, Elektrik, Doğal Gaz, Benzin, Mazot, Vapur, Dolmuş Fiyatlarındaki Altı Aylık Artışlar İse Ortalama Yüzde 20'yi Bularak Tüik'in Açıkladığı Yüzde 6'lık Genel Tüketici Enflasyonunu Üçe Katladı.

İktisatçı Mustafa Sönmez'in belirlemelerine göre, TÜİK'in yüzde 6 olarak ilan ettiği genel tüketici enflasyonu, alt ve orta gelirli grupların tüketim sepetindeki birçok malın fiyatlarındaki artışın yarısına bile yetişmiyor.

-GIDA FİYATLARI-

TÜİK'in fiyatlarını izlediği 140 gıda maddesi, halkın en çok kullandığı 40 maddeye indirilip analiz edildiğinde 6 aylık enflasyonun bu 40 üründe ortalama yüzde 11 olduğu görülüyor.

Altı aylık fiyat artışı mercimekte yüzde 80'i geçerken pirinç ve bulgurda da yüzde 50'ye yaklaştı. Ayçiçek yağı fiyatının yüzde 48 arttığı altı ayda, tavuk eti de yüzde 30'a yakın zamlandı. En çok tüketilen ekmekte 6 ayın fiyat artışı yüzde 26'yı, makarnada yüzde 20'yi geçerken su fiyatları yüzde 15, koyun eti yüzde 12, şeker yüzde 11 artış gösterdi.

40 gıda ürünü arasında yüzde 6'lık genel enflasyonun altında kalanlar zeytin (% 5.55), rakı, beyaz peynir, sigara, yoğurt olurken, altı ayda fiyatı ucuzlayanlar süt, yumurta ve sebze-meyve fiyatları oldu.

No comments: