Wednesday, July 09, 2008

Meclis zeytinyağı Komisyonu işbaşında

AA
08 Temmuz 2008,Salı


TBMM Zeytin ve Zeytinyağı Araştırma Komisyonu Başkanı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur ne dedi?

TBMM Zeytin ve Zeytinyağı Araştırma Komisyonu Başkanı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, ''ülkemizde yılda üretilen 150 bin ton zeytinyağının sadece 70 bin tonunu tüketiyoruz'' dedi.

Uğur, zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin sorunlarının belirlenmesi ve çözümlerin tespiti amacıyla kurulan komisyon üyeleriyle Hatay İl Özel İdaresinde düzenlenen toplantıda, son 6 yıldır zeytinciliğin geliştirilmesiyle ilgili ciddi çalışmalar yapıldığını söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 200 milyon zeytin ağacı bulunduğu ifade eden Uğur, şöyle devam etti:

''Ülkemizde zeytinyağı üretildiği kadar tüketilmiyor. Suriye'de bile kişi başına yılda 4 kilo zeytinyağı tüketilirken, bu oran Türkiye'de bir kiloda kalıyor. Tüketimin arttırılması için çalışmalıyız. Yılda üretilen 150 bin ton zeytinyağının sadece 70 bin tonunu tüketiyoruz.''

Uğur, son yıllarda zeytin üretiminin arttırılmasıyla ilgili ciddi desteklemelerin bulunduğunu, ancak buna paralel olarak sorunların da arttığını söyledi.

Türkiye'de yıllık bitkisel yağ tüketiminin 1,5 milyon ton olduğunu vurgulayan Uğur, bunun bir milyon 100 bin tonunun ithal edildiğini kaydetti.

-FİDANLAR DAĞITILDI-

Hatay Valisi Nusret Miroğlu, bölgede zeytin ve zeytinyağına yönelik önemli projeler olduğunu, Özel İdare bütçesiyle temin ettikleri fidanların dağıtımını gerçekleştirdiklerini, toplantının Hatay'da yapılmasından memnun olduklarını anlattı.

Hatay Arkeoloji Müzesi Arkeoloğu Ömer Çelik, İskenderun ilçesine bağlı Aşkarbeyli köyünde, kazı çalışmasıyla ortaya çıkartılan Geç Roma dönemine ait zeytinyağı tesisi hakkında bilgi verdi.

Tesisin Hatay'da zeytinciliğin çok uzun yıllardır yapıldığına bir kanıt olduğunu ifade eden Çelik, 10 dönüm arazide gerçekleştirilen kazılarda önemli bulguların ortaya çıktığını kaydetti.

Tarım İl Müdürü Hasan Özyılmaz da zeytincilikle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Önemli bir besin maddesi olmasının yanı sıra zengin ve ekonomik potansiyeli yüksek bir ticaret maddesi olan zeytinciliğe hak ettiği değerin verilmesi gerektiğini belirten Özyılmaz, şunları kaydetti:

''İlimizde 463 bin dekar alan üzerinde, yaklaşık 6 milyon 250 bini meyve veren 14 milyon civarında zeytin ağacı bulunmaktadır. Ülkemiz zeytin üretiminin yüzde 9'u Hatay'da yapılmakta. Valiliğimiz ve müdürlüğümüzün çalışmalarıyla Özel İdare ve genel bütçe imkanları kullanılarak, 2000-2008 yılları arasında zeytin bahçlerinde yüzde 100'ü aşan bir artış sağlandı.''

Hatay'da geçen yıl 46 bin 317 hektar alanda, 158 bin ton zeytin üretimi yapıldığını belirten Özyılmaz, bunun 27 bin tonunun sofralık, 130 bin tonunun da yağlık olarak değerlendirildiğini kaydetti.

-KALİTE YÜKSEK-

Özyılmaz, Hatay'da üretilen zeytin ve zeytinyağının kalitesinin çok yüksek olduğunu, ağaç başına ortalama 20-25 kilo verim alındığını, zeytinyağının Orta Doğu ve Arap ülkelerine pazarlandığını söyledi.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin ise kentte üretilen zeytin ve zeytinyağının yeterli tanıtımının yapılmadığını belirtti.

Zeytin üreticisinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Çinçin, Hatay'ın zeytinle ilgili ürünlerinin ön plana çıkarılması için kentte Uluslararası Zeytinyağı Kongresi'nin düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Çinçin, kentte bulunan zeytin türlerinin tescilinin yaptırılması gerektiğine de dikkati çekti.

Toplantıya, AK Parti Hatay Milletvekili Abdülhadi Kahya, AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, AK Parti Kilis Milletvekilleri Hüseyin Devecioğlu, AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan, CHP Bursa milletvekili Kemal Demirel, CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, sanayici ve işadamları katıldı.

No comments: