Tuesday, July 22, 2008

TARIM BAKANI BUGÜN İZMİR'DE

NİHAT DELİBAŞI
Yeni Asır
23 Temmuz 2008,Çarşamba


Mehdi Eker ihracatçıyı dinleyecek

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 7 birlik başkanı sorunlarını anlatacak


Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) bünyesinde tarım ürünleri ihracatı gerçekleştiren 7 birliğin başkanı bugün Tarım Bakanı Eker ile birlik binasında bir araya gelerek ihracatın artırılması için uygulanacak plan ve projleri ele alacak. Sözkonusu toplantıda Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçıları Birliği geri dönen ihraç ürünleri ile ilgili konuları gündeme getirirken, Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birliği prim üzerinde duracak. Canlı Hayvan ve Su Ürünleri Birliği, 2008 başından bu yana ödenmeyen hayvancılık desteklerinin ödenmesi ya da mahsuplaşmaya imkan tanınması, yaş sebze ve meyveciler ise güvenilir tarım uygumaları ile ilgili konuları gündem yapacak.

TEŞVİK MODELİ
Tütün ihracatçılarının üreticinin ekimden caymasını önleyecek teşvik modellerine ağırlık verilmesini isteneceği toplantıda ayrıca organik tarım ürünleri yetiştirilmesi ve bu ürün ihracatındaki fırsatlar özel olarak ele alınacak. Son 1.5 yılda hammadde fiyatlarının 3 kat artış gösterdiği Bakliyat ve Yağlı Tohumlar Birliği'nin ise üretim ve ithalat arasındaki dengeleri gündeme getireceği toplantıda kuru meyve ihracatçılarının sorunları da ele alınacak.

4'TE BİRİ EGE'DEN
EİB Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, "Ege'nin geleneksel ihraç ürünleri incir, üzüm, yaş meyve sebzede de Ağustos ayından itibaren önemli bir hareketlilik bekliyoruz. Yıl sonu 10 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatının 2.5 milyar doları, yani 4'te birini Ege tek başına gerçekleştirecek" diye konuştu.
Türkmenoğlu, yaş sebze ve meyve ihracatında güvenilir üretim yapılan ülke imajının yerleştirilmesi konusunda Bakanlığın destek ve ilgisini beklediklerini, yine defne, kekik gibi orman alanlarında yapılan geleneksel tarımın tahsisli arazi ve çiftliklerde yapılmasına imkan sağlanması için Bakan Eker'den talepte bulunacaklarını bildirdi.

HANGİ KONULAR KONUŞULACAK?
* Tarım ve tarıma dayalı sanayi ürünleri ihracatının önündeki engelerin kaldırılması.
* Tarım ürünleri üretimi ve ihracatında bölgesel avantajların iyileştirilmesi.
* Organik tarım ürünleri üretim ve ihracatına verilecek teşvikler.
* Geri dönen ürünlerin ithalat kabul edilerek imhasının önüne geçilmesi.
* Türkiye'nin tarım ürünleri üretim ve ihracatında güvenlir ülke olduğu imajının yerleştirilmesi.
* Defne, kekik gibi tarım ürünlerinin tahsisli yerlerde üretiminin teşvik edilmesi.
* Balık çiftliklerinin açık denize taşınması ile ilgili düzenlemeler.
* Zeytin ve zeytinyağına prim verilmesi.
* Bakliyat ve yağlık tohumlarda üretim ve ithalat arasındaki dengenin sağlanması.

No comments: