Monday, July 07, 2008

Zeytinyağına Uzakdoğu dopingi

İZ­MİR Mil­li­yet
7 Temmuz 2008, Pazartesi


Dış Ti­ca­ret Müs­te­şar­lı­ğı’yla Ege Zey­tin ve Zey­tin­ya­ğı İh­ra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği iş­bir­li­ğin­de ge­çen yıl ku­ru­lan Zey­tin ve Zey­tin­ya­ğı Ta­nı­tım Ko­mi­te­si, 2012 için be­lir­le­nen 2 mil­yar do­lar ih­ra­cat he­de­fi­ne ulaş­mak için kol­la­rı sı­va­dı.

Bu amaç­la Hin­dis­tan, Sin­ga­pur ve ABD’de­ki fu­ar­la­rda in­fo stant açıldı. Türk zey­tin ve zey­tin­ya­ğı­nı ta­nı­tıl­dı.

Ege İh­ra­cat­çı Bir­lik­le­ri Ge­nel Sek­re­ter Yar­dım­cı­sı Ca­nan İnanç, “Tür­ki­ye’nin 2007-2008 se­zo­nun­da zey­tin­ya­ğı ih­ra­ca­tın­da yüz­de 55’lik dü­şüş ya­şan­dı­ğı or­tam­da, Çin, Hin­dis­tan ve Sin­ga­pur’a ih­ra­ca­tı­mız yüz­de 105 art­tı. 1 mil­yon 185 bin do­lar­dan 2 mil­yon 425 bin do­la­ra yük­sel­di” de­di. Ta­nı­tım ko­mi­te­si ola­rak yo­ğun­laş­tık­la­rı pa­zar­lar­dan bi­ri­nin de ABD ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan İnanç, şöy­le de­vam et­ti: “ABD’de zey­tin­ya­ğı tü­ke­ki­mi son yıl­lar­da kat­la­na­rak ar­tı­yor. 1 Ka­sım 2007-30 Ha­zi­ran 2008 ara­sın­da bu ül­ke­ye 8 mil­yon 62 bin do­lar­lık zey­tin­ya­ğı ih­raç et­tik. Tür­ki­ye, ABD pa­za­rın­da en bü­yük üçün­cü te­da­rik­çi ül­ke ko­nu­mun­da. ABD’yi Ka­na­da’yla bir­lik­te dü­şün­dü­ğü­müz­de Tür­ki­ye’nin zey­tin­ya­ğı ih­ra­ca­tın­da yüz­de 32’lik pa­ya sa­hip.

700 bin ton
Tür­ki­ye son yıl­lar­da ya­pı­lan zey­tin di­kim­le­riy­le 150 mil­yon ağaç var­lı­ğı­na ulaş­tı. Or­ta va­de­de 700 bin ton zey­tin­ya­ğı üre­ten bir ül­ke ha­li­ne ge­le­ce­ğiz. Bu üre­ti­mi ya­pan üre­ti­ci­nin mem­nu­ni­ye­ti, bu ürü­nün de­ğe­rin­de pa­zar­lan­ma­sıy­la müm­kün olur. Ama­cı­mız, zey­tin üre­ti­ci­si­nin mut­lu ola­ca­ğı bir or­ta­mı te­sis et­mek.”

No comments: