Saturday, July 19, 2008

'Zeytini daha pahalıya alırken ihracatta nasıl ayakta kalabiliriz?'

Ali Rıza Karasu, Serkan Şahin
Zaman
19 Temmuz 2008,Cumartesi


Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatı artarken, zeytin ve zeytinyağı ihracatı düşüyor. Son iki yıl içerisinde zeytinyağı ihracatının 80 binden 10 bin tona kadar düşmesi sektör temsilcilerini kara kara düşündürüyor.

İhracatta kayıp tutarı yüzde 60'ları buldu. Ortaya çıkan tabloyu artık, 'zeytinde var yılı, yok yılı' şeklinde tanımlamanın mümkün olmadığını belirten Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, markalı ve kutulu üretimin artırılması gerektiğine dikkat çekti. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli ise teşviklerin yetersiz kaldığından şikâyet ederek, Avrupa ortalamasından yüzde 30 daha yüksek olan hammadde maliyetleri yüzünden dünya zeytinyağı piyasasında rekabet gücünü kaybettiklerini söyledi.

Zeytinyağı ihracatçılarının kurduğu Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlediği zirvede problemlerini masaya yatırdı. Toplantıya katılan Devlet Bakanı Tüzmen, tarım ihracatının bir önceki seneye oranla yüzde 12 artış gösterdiğini belirterek, "Bu sene ilk defa Cumhuriyet tarihinde tarım ürünleri ihracatında 10 milyar dolarları aşarak, 12 milyar dolarlar seviyesine ulaşacağız." dedi. Zeytinyağındaki aksaklıklara değinirken, dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi İspanya ile Türkiye'yi mukayese eden Tüzmen, şu bilgileri verdi: İspanya, 700 bin ton olan üretimini 1 milyon tona çıkardı. Yılda 700 bin ton yağ tüketiyorlar. Avrupa Birliği, zeytinyağının tonuna bin 335 Euro destek sağlıyor. İspanya'nın şu ana kadar almış olduğu üretim desteği 1 milyar Euro'nun üzerinde.

Komitenin çalışmalarıyla Türk zeytinyağını daha iyi tanıtma imkanı meydana geleceğini aktaran Bakan Kürşad Tüzmen, "Var-yok yılı olan ürünümüzü iyi stok planlamasıyla, devamlı kılacağız. Geçen sene markalı ve kutulu zeytinyağı ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 8 arttı. Genel zeytinyağı ihracatından aldığı pay yüzde 31'e yükseldi. Buna büyük önem veriyoruz." ifadelerini kullandı. 2007'de gerçekleştirilen tarım ürünleri ihracatında zeytin ve zeytinyağı yüzde 2,6 pay aldı ve 247 milyon dolar seviyesine ulaştı. Tüzmen, sektör temsilcilerine hedef pazar olarak ABD, Japonya, Kanada, Güney Kore, Avustralya, İngiltere ve Almanya gibi gelir seviyesi yüksek ülkeler ile artan tüketim potansiyeli bulunan Çin, Hindistan, Rusya, Arjantin, Tayland ve Romanya'yı gösterdi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli de, sektörün karşılaştığı sorunları sıralarken, teşvik ve pahalı hammaddeye vurgu yaptı. Zeytinyağı piyasasında rekabet gücünü kaybettiklerini belirten Güreli, yurtiçi piyasasına çalışanların satışlarından memnun olsa bile ihracatçılar için durumun kötüye gittiğinin altını çizdi. Bazı bakanlıkların zeytin ihracatçılarına yaklaşımını da Bakan Tüzmen'e, "Bize kötü örnek oldunuz. Bütün bakanları sizin gibi zannediyorduk." sözleriyle şikâyet etti.

No comments: