Friday, July 25, 2008

'ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜNDE BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR'

CHA
24 Temmuz 2008,Perşembe


Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, sektörde bilgi kirliliği bulunduğunu söyledi. Kötü niyetli olmayan bazı açıklamaların manipülasyonlara yol açtığını ifade eden Tan, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri içinde oluşturulan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi'nin de UZZK bünyesinde faaliyet göstermesi gerektiğini belirtti. Tan, komitenin tanıtımda sadece dış pazarlara yönelmesini de eleştirdi.

UZZK Başkanı Tan, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Kamil Sındır'la birlikte düzenlediği basın toplantısında yeni sezonla ilgili bilgiler verdi. Yeni sezona 25-30 bin ton stokla girileceğini ifade eden Mustafa Tan, 150 bin ton olması beklenen yeni rekolteyle birlikte 170-180 bin ton ürünün nasıl değerlendirileceğinin şimdiden planlanması gerektiğine dikkat çekti. Kuraklığın üretimi etkilediğini kaydeden Tan, "Kuraklık olmasaydı bu sezonki rekolte 250 bin ton olacaktı." dedi. Türkiye'nin zeytinyağı üretiminin önümüzdeki yıllarda 600 bin tonlara ulaşacağını anlatan Tan, bunun değerlendirilmesi için şimdiden planlama yapılmasının önemine değindi. Sektörün uzlaşma içinde çalışması gerektiğini belirten Tan, ihracatçı birlikleri bünyesindeki tanıtım komitesinin UZZK'den ayrı çalışmasını eleştirdi. Sektörün çatı örgütünün UZZK olduğunu iddia eden Mustafa Tan, "Tanıtım komitesi, çalışmalarına bizi davet etmiyor. UZZK'nin olmadığı bir tanıtım komitesi bize göre eksiktir." şeklinde konuştu. Komiteden davet beklediklerini belirten Tan, şunları söyledi: "Tanıtım komitesi, ihracatçılardan oluşuyor. Devletin ayırdığı bütçeyi, sadece ihracatın tanıtımı için kullanmasını doğru bulmuyoruz. İç piyasada da tanıtım yapılması gerekiyor. Bu bütçeyle hangi pazarlara gidiyorlar? Bu pazarları kime danışarak belirlediler?"

Dahilde İşleme Rejimi'ne (DİR) de değinen UZZT Başkanı, "İhracatçılar DİR'i, ambalajlı ihracatı arttırmak ve kazanılan pazarları kaybetmek istemedikleri için istediklerini ifade ediyor. Bakıyoruz, kaybedilen dökme yağ pazarlarıdır. Türkiye bu sene İspanya'ya hiç dökme yağ ihracatı yapmadı. Ambalajlı ve kutulu ihracat ise devamlı artıyor. Bu yılki ihracatın yüzde 61'i kutulu, yüzde 39'u dökme oldu." açıklamasında bulundu.

No comments: