Wednesday, July 23, 2008

EGE ZEYTİN ve ZEYTİNYAĞI İHRACATÇILARI BİRLİĞİ'NİN SEKTÖRÜN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİYLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ

(23 Temmuz 2008, Çarşamba günü Ege İhracatçı Birliklerini ziyaret eden Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in ziyareti sırasında Ege İhracatçı Birlikleri tarafından Tarım Bakanı'na sunulan sorunlar dosyasından)

i. Var ve yok yılları arasındaki üretim farklılığının (periyodisite sorununun) azaltılabilmesini teminen iyi tarım uygulamaları yaygınlaştırılmalı, sırıkla hasat gibi verim ve rekolte kaybına neden olabilecek uygulamalara son verilmeli ve bu çerçevede, üreticiler bilinçlendirilmelidir.

ii. Zeytinyağına verilen 11 YKr/kg tutarındaki prim miktarı; en az 1YTL’ye seviyesine çıkarılmalıdır. Ayrıca primden sofralık zeytin üreticisi de faydalandırılmalıdır. Primin arttırılması hem sektörü rahatlatacak hem de kayıt dışı yapılan satışların kayda girmesini sağlayacaktır.

iii. İhracat taleplerinin istikrarlı bir şekilde ve zamanında karşılanabilmesi ve Var yıllarında ürün fazlasının yok yıllarında değerlendirilebilmesi ve hammadde temini açısından istikrarın sağlanabilmesi amacıyla stok müessesesi oluşturulmalı ve/veya lisanslı depoculuk hayata geçirilmelidir.

iv. Dış pazarlarda talep edilen yağlık zeytin çeşitleri ile iri kalibre sofralık zeytin çeşitlerinin dikimi teşvik edilmelidir.

v. Ülkemizde, dünyada en fazla tercih edilen ve yüksek birim fiyatlarla ihraç edilme imkanı bulunan zeytinyağı çeşitlerinin üretimine elverişli yağlık zeytin çeşitlerinin yetiştirilmesine ağırlık verilmelidir.

No comments: