Thursday, July 10, 2008

Tarım ülkesiyiz ama yağlı tohum yetiştiremiyoruz

Referans
09 Temmuz 2008,Çarş.


TBMM Zeytin ve Zeytinyağı Araştırma Komisyonu Başkanı ve Balıkesir Milletvekilli Ahmet Edip Uğur, Türkiye'nin yağlı tohum ve yağ ithalatına yılda 1 milyar 725 milyon dolar döviz ödediğini belirterek, "Ülkemiz tarım ülkesi, bu kadar arazimiz var ama yağlı tohum yetiştirmeyi, üretmeyi bir türlü beceremedik" dedi.

Zeytin ve zeytinyağı ticareti ve üreticilerinin sorunlarının belirlenip, çözüm bulunması amacıyla kurulan TBMM komisyonu üyeleri, Şanlıurfa İl Özel idaresinde düzenlenen toplantıya katıldı.Komisyon Başkanı Uğur, burada yaptığı konuşmada Türkiye'nin 70 milyon nüfusuyla yılda 1,5 milyon ton bitkisel yağ tükettiğini belirtti.Ülke genelinde tüketilen yağın yüzde 30-35'ini yerli imkanlarla sağlandığını ifade eden Uğur, "Tüketilen 1,5 milyon ton yağı; ayçiçeği, mısır, soya, kanola ve pamuk gibi bitkilerden karşılıyoruz. Ancak yağın yüzde 65-70'ini ithal ediyoruz. Yağlı tohum ve yağ ithalatına yılda 1 milyar 725 milyon dolar döviz ödüyoruz. Ülkemiz tarım ülkesi, bu kadar arazimiz var ama yağlı tohum yetiştirmeyi, üretmeyi bir türlü beceremedik. En fazla enerjiyi yağlardan elde ediyoruz, ama üretemiyoruz. Buna bir çözüm yolu bulmamız lazım" şeklinde konuştu.

Zeytinyağı tüketilmiyor
Son yıllarda zeytinciliğin geliştirilmesi amacıyla çeşitli çalışmaların yapıldığını, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin de zeytin ağacı bakımından iyi konumda olduğunu ve Türkiye'de yaklaşık 200 milyon zeytin ağacı bulunduğunu anlatan Uğur, "Ülke genelinde yılda 150-160 bin ton zeytinyağı üretiliyor. Zeytinyağı üretildiği kadar tüketilmiyor. Vatandaşları zeytinyağı tüketimine teşvik etmeliyiz. Çünkü en sağlıklı yağ zeytinyağı" diye konuştu. Daha sonra katılımcıların çeşitli sorular yönettiği toplantıda, söz alan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol, tarım ve zeytincilikte ülke genelinde uygulanan politikayı eleştirdi. Toplantıya komisyon üyesi milletvekillerinin yanı sıra, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Müfit Yetkin, Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve kentteki ilgili daire amirleri ile bazı çiftçiler katıldı.

No comments: