Saturday, July 12, 2008

TBMM ARAŞTIRMA KOMİSYONUNA MARDİN İLİ ZEYTİN ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ’NİN RAPORU

Erkan DOĞAN
Mardin İli Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı


Mardin dağ sırası boyunca Akdeniz ikliminin geçiş noktası olan bölgemizde 50 bin dönüme yayılmış farklı cinslerde zeytin ağaçlarımız mevcut olup son dönemlerde devlet teşvikiyle yaklaşık 40 bin dönüme dikilen yeni zeytin fideleriyle birlikte zeytin dikili saha 90 bin dönüme çıkmıştır.İlimizdeki zeytin üretiminin yarısına yakını Derik ilçesinde gerçekleşmektedir. İlçe nüfusunun yaklaşık yarısının geçim kaynağı zeytinciliktir.

Bazı teorilere ve halk arasındaki yerel bir inanışa göre zeytinin ana vatanı olduğuna inanılan Derik ilçemizde 500 yıllık zeytin ağaçları mevcuttur,500 yıldan bu güne kadar zeytin üreticilerimiz babadan oğula devreden klasik, ilkel yöntemlerle üretim yapmışlardır,yapmaya devam etmektedirler. Tarımsal herhangi bir ilaç ve kimyasal herhangi bir gübrenin kullanılmadığı bu ilkel üretim şeklinin en büyük avantajı , günümüzün popüler üretim biçimi olan ‘organik tarımsal’ bir üretim olmasıdır.’Zeytin ve zeytinyağı’ , yıldızının parladığı günümüz dünyasında –yaşadığımız her türlü olumsuzluğa rağmen- bu büyülü ürünle haşir neşir olmanın keyfini yaşadığımızı belirtelim.

Bu ilkel üretimin bazı dezavantajları da vardır mutlaka. Bizce görülen en büyük eksiklik üreticilerimizin bilgi eksikliğinden kaynaklanan budama,sulama,ürün işleme ve pazarlama yanlışlıklarıdır.Bu nedenle üreticilerimizin uzman kişi ve kuruluşlarca eğitilmesi gerekmekte, bu etkinlik için de ilgili kişi ve kuruluşların yerinde yapacağı seminer,konferans ve açılacak eğitim kurslarının faydalı olacağını düşünmekteyiz.

Yeni kurduğumuz üretici birliğimizin de temel amacı,bu tespit ettiğimiz bilgi eksikliğinden kaynaklanan yanlışlıkların giderilmesi ve üreticilerimizi daha bilinçli hale getirerek , daha kaliteli ürünler yetiştirmektir.Bunun gerçekleşebilmesi devlet ve hükümet desteğiyle mümkündür,aksi halde yapmaya çalıştığımız bireysel uğraşlardan ibaret nafile çabalar olacaktır. Sorunlarımızın çözümlenmesinde desteklerinizi esirgemeyeceğinizi umut ediyoruz.

Yapılan birtakım bilimsel araştırmalar sonucunda Derik ilçemizde 10'un üzerinde zeytin çeşidi bulunmaktadır.Ayrıca yöreye özgü Halhalı zeytini; yağlık, yeşil sofralık ve siyah sofralık olarak değerlendirilebilecek özel bir çeşittir.İlçemizde üreticilerimiz bu güne kadar ürünlerini daha çok ‘kırma zeytin’ diye tabir edilen şekilde ilkel şartlarda dövüp sofralık zeytin olarak değerlendiriyordu. Bilinen salamura siyah ve yeşil işleme yöntemi ve modern paketleme teknikleri üreticilerce bilinmemektedir.Bu alanda yapılabileceklerin tespit edilmesi ve devlet desteğinin sağlanması için özel bir araştırma ve incelemenin yapılması gerekmektedir.

Her şeye rağmen geçen seneye kadar üreticilerimiz, atadan kalma yöntemlerle zeytinini üretip pazarlayabiliyordu; ama bu yıl yaşadığımız ve genelde bütün bölgeyi etkileyen kuraklık üreticilerimizi çok kötü etkilemiş, verim periyodunda önümüzdeki birkaç yılı etkileyecek düzeyde büyük kayıplara neden olmuştur.Bölgemizde yüzde 90 oranında sulu olarak yapılan zeytincilik kuraklığın da etkisiyle su kaynaklarımızın kurumaya yüz tutması nedeniyle ilçenin yaklaşık yarısının geçim kaynağı olan 800 bin ağaç telef oma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu nedenle zeytinliklerin yoğun olduğu yerlerdeki su kaynaklarının ıslah edilmesi, yeni su kaynaklarının faaliyete geçirilmesi, damlama - sulama projelerinin etkili olarak uygulanabilmesi için gerekli desteğin sağlanması gerektiği bütün zeytin üreticilerinin ortak düşüncesidir. Bunun yanında Derik ilçe merkezine uzaklığı 3 km. olan zeytin bahçelerinin yol, su ve elektrik gibi temel altyapı hizmetleri karşılanmayı bekleyen temel ihtiyaçlarımızdandır. Derikli zeytin üreticilerinin üç aylık yaz mevsiminde zeytinliklerde bulunan bağevlerinde ikamet ettikleri ve hasat dönemi de dahil bir nevi bu dönemde ‘yaylaya çıkma’ geleneğini çok canlı ve yoğun olarak devam ettirdikleri de göz önüne alındığında bu teme laltyapı ihtiyaçlarının ne kadar aciliyet arz ettiği anlaşılacaktır.

Bütün bu tespitler ışığında birliğimizce belirlenen ve acilen alınması gereken önlemler şunlardır:

1.Sulama projelerinin yapılması.

2.Yol ve elektrik altyapı sorunlarının giderilmesi.

3.Üreticilere kuraklık desteğinin verilmesi

4.Üretimin desteklenmesi için ürün desteğinin verilmesi.Bu şekilde üreticiden çok üretimin kendisi ödüllendirilmiş olacaktır.

5.Zeytinyağı,yeşil-siyah salamura zeytin paketleme sistemlerin kurulması.

6.Üretiçi birliklerin desteklenmesi ve yetkilendiri

No comments: