Monday, July 21, 2008

ZZTK

İsmail Uğural
Yeni Asır
21 Temmuz 2008,Pazartesi


Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nin kurduğu Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) geçtiğimiz cuma günü İstanbul'da bir basın toplantısı yaptı. Daha doğrusu Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı'nın da katıldığı basın toplantısı ile yeni bir tanıtım kampanyası başlatılmış oldu. İzmir'den de çok sayıda ihracatçının hazır bulunduğu toplantının iyi organize edilmiş olduğunu peşinen söyleyelim. Açıklanan eylem planına göre, Tanıtım Komitesi öncelikle kaybedilen pazarları geri kazanmaya odaklanacak; bu çerçevede özellikle ABD, Kanada, Almanya, Avustralya, İngiltere ve Japonya hedef pazar olarak seçilecek. Tabii bu arada iç pazar payını artırabilmek için de özel çalışmalar yapılacak. Aslına bakarsanız, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı Ayhan Baran'ın en çok üzerinde durduğu konulardan biri bu...

KRİSTAL ZEYTİNYAĞI
Dün akşam Yeni Asır TV'de ekrana gelen "Tarımın Sesi" programımızda İTB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Kesen'le birlikte konuk ettiğimiz ve aynı zamanda Türkiye'nin en köklü zeytinyağı markalarından biri olan Kristal'in yöneticisi Ayhan Baran, yeni kurulan ZZTK'nin iç tüketimin artırılması için yapılacak çalışmalara öncelik verilmesini istiyor. Gerçekten de yurtiçi tüketimin yıllardan beri 1 kg dolayında olduğu göz önüne alınırsa, zeytinyağında toplumun tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi amacıyla düzenlenecek etkinliklerin ZZTK'nin faaliyet alanında ağırlık teşkil etmesi kaçınılmaz gözüküyor. Tekrar İstanbul'da yapılan basın toplantısına dönersek, böylesi önemli bir günde Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Dr.Mustafa Tan'ın bulunmayışını yadırgadığımızı not etmek isteriz. Yakından tanıdığımız Dr. Tan, sektörü çok yakından bilen saygın bir isim. İyi niyetli kişiliğinden zerrece şüphemiz yok ama sektörde epeydir sürüp gelen ve bizim açımızdan çok da anlam ifade etmeyen bir çekişmeyi devam ettirmenin kime ne faydası var, doğrusu merak ediyoruz. Gerçi toplantı öncesi Tariş Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman'la görüştük; Güngör Bey her zamanki pozitif tutum ve tavrı ile hep bizden yüksek puanlar alan bir kişiliğe sahip. Onun da ihracatçılara karşı haklı görülebilecek itirazlarını dikkate almamız gerekiyor. Ne var ki,sorun bir türlü bir araya gelememek biçiminde ortaya çıkıyor.

NEYİ PAYLAŞAMIYORUZ
Tamam bir çiçekle bahar olmaz ama karşı karşıya kaldığımız tablo daha mı iyi? Paylaşılamayan şey nedir Allahaşkına? Hele sektör dışından bakıldığında fotoğraf çok sevimsiz görülüyor. Yine toplantı öncesinde Muhittin Ekiz, Metin Ölken, Emin Demirci, Mustafa Gökalp, İsmet Önal, Mustafa Alhat, Hakan Özdolgun, Emre Uygun ve Davut Er gibi sektörün önde gelen ihracatçı ve sanayicileri ile uzun görüşmelerimiz oldu. İlginç olan bu isimlerin hiçbiri UZZK'yı reddeden bir tavır içinde değil. UZZK yöneticilerinin de aynı düşüncede olduğunu biliyoruz. Peki o zaman sorun nerede? Mesela, en çok tartışma konusu olan Dahilde İşleme Rejimi (DİR) illa kavga unsuru olmaya devam mı edecek? Bir uzlaşma veya bir orta yol bulunamaz mı? Sonuç:Bu böyle gitmez!

No comments: