Saturday, July 26, 2008

Zeytin ağaçları kurtuluyor

Mustafa SARIİPEK / DATÇA, (DHA)
Hürriyet Ege
26 Temmuz 2008,Cumartesi


Muğla Yatağan’a bağlı Yeşilbağcılar Beldesi’nde, kömür çıkarmak için kamulaştırılan arazilerdeki zeytin ağaçlarının yakacak yapılmasına gönlü razı olmayıp bin 500’ünü satın alıp kurtaran Timur Kabaklarlı devleti harekete geçirdi.

İSTANBUL’da iki inşaat şirketinin sahibi olup Datça ve Bodrum’da otellerle devre mülkler yapan Timur Kabaklarlı, otomobiliyle Yatağan’ın Yeşilbağcılar Beldesi’nden geçerken çok sayıda zeytin ağacının iş makineleriyle sökülüp kesildiğini gördü. Kabaklarlı, kömür havzasında kalan zeytin ağaçlarının kesileceğini öğrenince bin 500’ünü yöre köylülerinden 600 bin YTL’ye aldı, özel yöntemlerle köklü söktürüp Datça’da yaptırdığı dev saksılara diktirdi. Datça’daki arazisine 700 ağaç diken Kabaklarlı, kalanları bakımını üstlenecek herkese sembolik fiyattan vereceğini açıkladı. Gazete ve televizyonlarda haberinin çıkmasından sonra büyük ilgi gördüğünü belirten Kabaklarlı, "Teşekkür eden doğa dostları, plaket vermek isteyen eğitimciler, Zeytinciler Derneği yetkilileri, satın almak isteyenler aradı. Yurt dışından bile destek olmak için arayan oldu" dedi.

Kaymakam ve başkan

Datça Kaymakamı Mustafa Kaya ve Yeşilbağcılar Belediye Başkanı Mesut Mavi de bundan sonra sökülecek 10 bin zeytinin hazine arazilerine dikilmesi için araştırma yapacaklarını bildirdi.

Kaymakam Mustafa Kaya "Araştırma için gerekli müracaatları yapacağım. Çünkü bu ağaçların yaşaması gerekiyor. Datça’da uygun hazine arazisi bulabilirsek zeytinleri dikmeye başlayacağız" dedi.

Yeşilbağcılar Belde Belediye Başkanı Mesut Mavi de "Kömür çıkarmak için şimdiye kadar yaklaşık 25 bin dönüm arazi istimlak edildi. Üzerinde de toplam 25 bin adet zeytin ağacı köklenecek. Bunların bir kısmı başka alana taşındı, bir kısmı kesildi, bir kısmını Timur Bey satın alarak kurtardı. Burada hazineye ait arazi bulursak geride kalan zeytin ağaçlarının büyük bir bölümünün nakledilmesi için çalışma yapacağım" diye konuştu.

No comments: