Friday, July 04, 2008

GIDA İHRACATÇILARI ABD PAZARINI FETHETTİ

Dünya’nın en büyük gıda fuarları arasında gösterilen ve 29 Haziran – 01 Temmuz tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde düzenlenen New York Summer‘08 International Fancy Food & Confection Show Gıda Fuarı’na, Türk gıda ürünleri ihracatçıları damgalarını vurdular. Türkiye Ulusal Katılım Organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri tarafından başarıyla gerçekleştirilen fuar bu yıl 54. kez düzenlendi. Türkiye 30 firma ve kuruluşla fuarda yer aldı.

New York Summer‘08 International Fancy Food & Confection Show’a yaklaşık 2000 ABD'li ve yabancı firmanın stand açarak katıldığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, “23 bin civarında alıcı firma temsilcisi fuarı ziyaret etti. Ege İhracatçı Birlikleri tarafından kurulan Türkiye pavyonunda ağırlıklı olarak zeytin ve zeytinyağı, kuru meyveler (incir, kayısı, erik vb), diğer kuru gıdalar, domates ürünleri, konserve meyve ve sebzeler, meyve suları, gazozlar, sirke ve soslar, hazır yemekler, bal ve reçel, makarna, turşular, geleneksel Türk şekerlemeleri, içme suyu, bakliyat, baharatlar, bisküvi, kek ve krakerler gibi çeşitli ürünlerin üretimi ve ihracatı alanlarında iştigal eden 30 firma/kurum yer aldı. Amacımız Türkiye’nin ABD başta olmak üzere Amerika kıtasına gıda ürünleri ihracatımızı arttırmak” diye konuştu.

HER AÇIDAN FARK ATTIK

Gerek katılımcı sayısı ve sergilenen ürünlerin kalitesi, gerekse ürün çeşitliliği bakımından fuarda yer alan diğer ülkeler olan Arjantin, Avustralya, Avusturya, Barbados, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Şili, Çin, Mısır, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hindistan, Peru, Fas, İspanya, Güney Afrika, Tayland, Tunus ve İngiltere gibi ülke pavyonları arasında Türkiye pavyonunun öne çıktığını anlatan Alper, şöyle devam etti: “Öne çıkan ve fuar alanı içerisinde son derece merkezi bir konumda bulunan Türkiye pavyonu fuar süresince yoğun bir ziyaretçi akışına sahne oldu. Fuara katılan firmalarımız ürünlerini sergileyerek onlarca ABD’li alıcı ile birebir görüşme olanağı buldu. ABD’ye yönelik gıda ve içecek ihracatımızın artırılmasının yanı sıra Türk gıda ürünlerinin ABD pazarında daha fazla yer edinebilmesi yönünde olumlu sonuçlar vermesi beklenen fuar organizasyonunu Dış Ticaret Müsteşarı Sayın Tuncer Kayalar, New York Başkonsolosu Sayın Mehmet Samsar ve New York Ticaret Ataşeleri Sayın Mehmet Ali Erdem ve Yavuz ÖZUTKU ile birlikte ziyaret ederek firmalarımıza güç ve moral verdiler.”

ABD 300 MİLYONU AŞAN NÜFUSU İLE DEV PAZAR

Amerika Birleşik Devletleri’nin 300 milyonu aşkın nüfusu ve 13 trilyon dolarlık GSMH’sı ile dünyanın en büyük ve önemli pazarı konumunda olduğuna vurgu yapan Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, “ABD, halihazırda Türkiye’nin en önemli ticari ortaklarından birisidir. İstatistiklere göre son yıllarda ABD; ülkemizin, Almanya, İtalya, İngiltere ve Fransa ile birlikte en çok ihracat yaptığı 5 ülke arasında olup, toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 6 civarındadır. Türkiye ile ABD arasındaki dış ticaret hacmi 2006 yılında 11,1 milyar dolara ulaştı. Bu rakamın 5.3 milyar dolarını Türkiye’nin ABD’ye yaptığı ihracat oluşturmaktadır. 2005 yılı sonuna kadar dış ticaret fazlası verdiğimiz ABD’ye karşı 2006 ve 2007 yıllarında Amerikan Doları’nın Türk Lirası karşısında değer kaybetmesinden dolayı dış ticaret açığı verir hale geldik. Amacımız dış ticaretimizi Türkiye lehine geliştirmek. Bu amaca ulaşmak için çalışmalarımızı arttırarak sürdüreceğiz. Fuardan alınan olumlu sonuçlar doğrultusunda Ege İhracatçı Birlikleri olarak 2009 yılında düzenlenecek Fancy Food & Confection Show fuarına ulusal katılım düzenlemek için hazırlıklara başladık.” diye konuştu.

No comments: