Monday, July 28, 2008

Kuraklık zeytinciliği de vurdu

Yeni Şafak
26 Temmuz 2008,C.Tesi


Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustaf Tan, Kuraklığın zeytin üreticilerini etkilediğini belirterek, güneydoğuya verilen desteğin Ege çiftçisine de verilmesi gerektiğini söyledi.

İZMİR (İHA)

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, Türkiye'de zeytinciliğin kuraklıktan ciddi şekilde etkilendiğini belirterek, "Kuraklık konusunda sadece Güneydoğu'nun değil, Ege'nin de desteğe ihtiyacı vardır" dedi.

UZZK Başkanı Mustafa Tan, Bu yıl henüz rekolte tahmin çalışmaları yapılmadığını ancak 150 bin ton zeytinyağı beklediklerini, 20-25 bin ton stok devri olabileceğini ifade etti. Tan, bu rakamın 250 bin ton olması gerekirken, zeytinciliğin yaşanan kuraklık nedeniyle büyük zarar gördüğüne dikkat çekti. Tan, "Ülkede sektörün gidişatında problem yoktur, başka problemler vardır. Türkiye'de zeytincilik kuraklıktan ciddi şekilde etkilenmiştir. Sadece Güneydoğu'nun değil, Ege'nin de desteğeihtiyacı vardır" diye konuştu.

"DÖKMECİLİKTEN AMBALAJCILIĞA"

Türkiye'nin zeytinyağı ihracat rakamlarında yaşanan düşüşün ardından piyasalarda asılsız söylentilerin dolaştığını ifade eden Tan, ihracattaki azalmanın dökme zeytinyağında yaşandığını söyledi. Geçtiğimiz yıllara nazaran daha az ihracat yapılmasına rağmen, girdilerin daha yüksek olduğunun altını çizen Tan, "İhracatımız düştü ancak ithalatımız yok. Türkiye iyi yolda ilerliyor. Geçtiğimiz yıla göre zeytinyağı ihracatımız yüzde 60 oranında düştü. Ancak 3,4 dolara sattığımız zeytinyağını bu sene 4,47 dolarasattık. Şişeli ve teneke zeytinyağı, ihracatımızın yüzde 61'ini, dökme zeytinyağı ise yüzde 31'ini oluşturdu. Ambalajlı ve şişeli ihracatın artması yönünde gelişme var" dedi.

"BÖLÜNMÜŞLÜK HAVASI YARATMAYALIM"

İhracatçıların kurduğu Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi'ne davet edilmediklerini belirten Dr. Mustafa Tan, "Sektörün çatı kuruluşu olan UZZK'nın yer almamasını esefle karşılıyoruz. Başarısı tartışılır. Sadece tek pencereden bakmamak lazım. Türkiye'de sadece ihracatçı yok. Biz davet edilmedik. UZZK'nın olmadığı bir tanıtım komitesi eksiktir" dedi. Tanıtım komitesinin yurtdışında hedef pazarlar belirlediğini belirten Dr. Tan, iç pazarda da tüketimin artırılması gerektiğini söyledi. Tanıtım komitesininUZZK gibi sivil toplum kuruluşuyla birlikte hareket etmesiyle etkinliğinin artacağını savunan Tan, "Davet gelmezse, kendi çabalarımızla faaliyetlerimize devam edeceğiz. Biz zaten iç piyasadaki tanıtımı sürdürüyoruz. Ama bölünmüşlük havası yaratmayalım. İhracatçılar başımızın tacı. Üretilen ürünlerin satılması gerekiyor. Ancak iç piyasada ürünlerimizi yediremezsek sağlıklı bir nesil yetiştiremeyiz. Dışarıdan gelen genetiği oynanmış ürünlerle bir nesil yetiştiririz" diye konuştu.

No comments: