Friday, July 18, 2008

'Zeytin Yolu' İzmir'e ulaştı

Haber Ekspres
18 Temmuz 2008,Cuma


Zeytin ve zeytinyağı kültürünü dünyaya tanıtmak ve geçtiği ülkelere barış mesajı vermek amacıyla Yunanistan'ın Messina Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen "Zeytin Yolu" projesine katılan 48'i motosikletli 80 kişilik kafile İzmir'e geldi.

Yunanistan Messina Ticaret Odası tarafından düzenlenen "Zeytin Yolu Projesi" kapsamında zeytin ve zeytinyağı kültürünü tanıtmak ve geçtiği ülkelere barış mesajı vermek üzere Yunanistan'dan Pekin'e gitmek üzere yola çıkan 80 kişilik kafile İzmir'e geldi. Kafileyi İzmir'de projenin Türkiye temsilcisi olan İzmir Ticaret Odası ağırlarken, oda başkanları zeytin fidanı dikti.

Mesina Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Zeytin Yolları Kültür Vakfı Kurucusu ve Müdürü Yorgos Karabatos başkanlığındaki 48'i motosikletli 80 kişilik kafile, Yunanistan'da yola çıktıktan sonra Edirne'den Türkiye'ye giriş yaptı. Daha sonra İzmir'e gelen kafileye katılan Türk motosikletliler, birlikte konaklayacakları İzmir Ekonomi Üniversitesi'ne (İEÜ) geldi.

İEÜ'de düzenlenen törende konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, projenin ana unsurunun, Akdeniz'i ve gölgesinde yaşayan insanları birleştiren zeytin ağacı olduğunu belirterek, "Ana amacıysa Zeytin Yolları ile zeytin ağacı uygarlığının gelişimini yaymak ve Akdeniz Bölgesi'ndeki zeytinyağı üretimine ilgi çekmek. Tabii ki zeytinin bunun da ötesinde bir anlamı var. Bütün kutsal kitaplarda geçen ölmeyen tek ağaç. Barışın ve dostluğun sembolü. Zeytin, ölmez ağaçtır. Barış demektir, her şey demektir" dedi.

Messina Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yorgos Karabatos da Demirtaş'ın barışın ne olduğunu çok iyi bildiğini ve barışı şart koştuğunu ifade ederek, "Bu düşüncesini çok seviyoruz. Hedefimiz Pekin'e kadar barış götürmek ve bunu İzmir'den başlattığımız için çok mutluyuz" dedi.

Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Hara Skolarikou ise, kafilenin, barışın sembolü olan zeytin dalı taşımasının ve bunu Pekin'e kadar götürmesinin çok anlamlı olduğunu söyledi.

No comments: