Tuesday, July 15, 2008

EGE ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRACATÇILARI BİRLİĞİ TARAFINDAN YAPILAN ÇALIŞMALAR

EGE ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRACATÇILARI BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU’NCA 2003 YILINDAN İTİBAREN ÜLKEMİZ ZEYTİNCİLİĞİNİN GELİŞMESİ VE ÜRETİCİNİN DESTEKLENMESİ AMACIYLA YAPILAN ÇALIŞMALAR

-Üreticinin Prim Alması Çalışması
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulumuz, 2002/2003 sezonunda zeytinyağına 50 cent, zeytin 10 cent destekleme primi verilebilmesi durumunda üreticinin rahatlayacağı, devletin is kayıt dışı ekonominin kazancını anlatan “Zeytin ve Zeytinyağı Sektörünün Geliştirilmesi İçin Alınacak Önlemler” başlıklı raporu Prof. Dr. Kenan MORTAN’a hazırlatılarak Hazine Müsteşarlığı’na sunulmuştur.

-İlaçlama Makinesi Yardımı
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulumuzca, daha kaliteli ve sağlıklı ürün elde edilebilmesi amacıyla Aydın ve Burhaniye Ziraat Odalarından gelen talep doğrultusunda Birliğimizce Aydın Ziraat Odasına 2 adet, Burhaniye Ziraat Odası’na 1 adet ilaçlama makinesi alınmıştır.

-Sera Projesi
Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün Birliğimize yapmış olduğu başvuruda; iyi bir zeytin fidanı elde etmek için fidan üretim ortamı koşullarının ihtiyaçları düzeyinde standardize edilmesi gerektiği, halen Enstitüde var olan sıranın yeterli olmadığı belirtilerek Birliğimizden yardım talep edilmiştir. Yönetim Kurulumuz, kaliteli ve verimli sofralık zeytin ve zeytinyağı elde etmek için en önemli koşulun hastalıksız, verimli zeytin fidanı olması gerektiği, bununla birlikte ülkemiz zeytin varlığının arttırılması, Ege Bölgesin has zeytin çeşitlerinin üretimine ağırlık verilmesi, iç ve dış piyasa yönünden gelecek vaad eden çeşitlerin üretimine ağırlık verilmesi hedeflenerek Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün fidan üretimine yönelik alt yapının iyileştirilmesi “Sera Projesine” Birliğimizce destek verilerek kurulmuştur.

-Mardin İli Kapama Zeytin Yetiştiriciliği Projesi
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulumuz, Ağustos 2003’d Güneydoğu Anadolu Bölgesinde zeytinciliğin gelişimi incelemek amacıyla Gaziantep (Kilis, Nizip), Şanlıurfa, Mardin illerindeki zeytinliklerini incelemiş, bu bölgelerdeki özellikte tarım alanlarının boş olduğu, zeytin üretimine ilişkin uygun yerler olduğu görülmüştür. Yapılan görüşmelerde Mardin Tarım İl Müdürlüğü’nün “Kapama Zeytin Projesi” yapabileceği, Özel İdare Müdürlüğü kaynaklarından da yararlanılacağı belirtilerek Bölgeye 15.000 zeytin fidanı dikiminde Birliğimizce de destek verilmesi öngörülmüş ve 1000 adet Edremit tipi zeytin fidanı desteği verilmiştir.

-Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nün girişimleri sonucu 27 Eylül – 2Ekim 2004 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenen Uluslar arası Zeytincilik Sempozyumuna Birliğimizce maddi ve manevi destek verilmiştir.

-Akhisar ve Yöresinde Zeytinciliğin Zirai ve Sosyo-Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi Projesi Birliğimizce desteklenmiş, söz konusu projede kullanılmak amacıyla laptop verilmiştir.

-Akyeniköy Belediyesi’ne Zeytin Fidanı Yardımı
Akyeniköy Belediyesi Birliğimizden talep ettiği fidan yardımı konusu Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu’nca görüşülerek uygun bulunmuş ve 2000 adet fidan yardımı yapılmıştır.

-Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele Birliği’ne Destek
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliğimiz, Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği’nce Körfez Bölgesi’ne uçakla yapılan toplu halde ilaçlanması çalışmalarına maddi katkıda bulunmuştur.

-Üreticilere Bilgi Amacıyla Hazırlatılan Afiş ve Broşür
Ülkemiz zeytin ağaçlarında görülen “Verticilium Solgunluğu” hastalığı hakkında üreticilere bilgi verilmek amacıyla hazırlatılan broşür ve afiş bastırılarak üretim bölgelerine dağıtılmıştır.

-Ayvalık Beşiktepe Köyü Zeytin Fidanı Yardımı
Ayvalık İlçesi Beşiktepe Köyü sınırları içinde köy tüzel kişiliğine ait 178 dönüm arazinin zeytinlik haline getirilebilmesi amacıyla Birliğimizden talep ettiği fidan yardımı konusu Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu’nca görüşülerek uygun bulunmuş ve 2000 adet fidan yardımı yapılmıştır.

-Akhisar Dereköyde Kurulan Zeytinliğe Derin Kuyu Açılması
Akhisar Dereköy Muhtarlığı’nca kurulan zeytinlikte derin kuyu açılması yönündeki Birliğimize yapmış olduğu başvuru; Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliğimiz Yönetim Kurulumuzca değerlendirilmiş ve adı geçen zeytinlikte derin kuyu açtırılması ve damlama sulama sistemi kurulması uygun görülmüştür. Söz konusu proje, Yönetim Kurulumuz üyeleri Emin DEMİRCİ ve Mustafa GÖKALP tarafından takip edilmiş ve derin kuyu kazılması, borulanması işlerinin tamamlanarak, kuyudan su çıkartılmaya başlandığı öğrenilmiştir.

-Ege Bölgesi Zytin Ytiştiriciliğini Geliştirme Alt Yapı Projesi
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliğimiz Yönetim Kurulu, bölgemiz ekonomisi açısından büyük önem taşıyan zeytin yetiştiriciliğinin E.Ü.Ziraat Fakültsi Bahçe Bitkileri tarafından gündeme alınan zeytin projeleri kapsamında adı geçen Üniversite’de yüksk teknolojili köklendirme serası kurulması amacıyla yardımda bulunmuştur.

-Zeytin Çalıştayı
Ülkemiz Zeytin yetiştiriciliğinin gelişimi amacıyla İspanya, İtalya’daki uzmanlardan Dr. Luigi CATALANO “Zeytin Çoğaltma ve Fidanlık Yönetimi”, Dr Jose GOMEZ “Zeytinliklerde Sürdürülebilir Toprak Yönetimi”, Dr Juan Tous “Entansif Zeytin Yetiştiriciliği”, Prof.Dr.Franco NIGRO ve Prof. Dr.M.Jimenez DIAZ “Verticilium Kontrolün Yönelik Araştırmalar ve Uygulamalar” hakkında İzmir’e davet edilerek Birliğimiz binasında 170 kişiden oluşan sektör temsilcilerine bilgi aktarmaları sağlanmıştır.

No comments: