Friday, July 11, 2008

Soros'un da istediği şirketi, Anadolu Grubu kaptı

Referans
11 Temmuz 2008,Cuma


Yazıcılar Holding'in iştiraki Ana Gıda, Unilever ile tüm Komili markalarının satın alınmasına ilişkin anlaşma imzaladı.

Anadolu Grubu'nun çoğunluk hissesinin sahibi olan Yazıcılar Holding'in İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) dün yaptığı açıklamaya göre, söz konusu ürünler, başta zeytinyağı, ayçiçekyağı ve mısıryağı olmak üzere yenilebilir sıvı yağlar ile muhtelif gıda ürünlerini içeriyor. Unilever de Türkiye'de sahibi olduğu Komili zeytinyağı birimini Ana Gıda'ya satmak üzere nihai anlaşma imzaladığını açıkladı. Yazıcılar Holding ve Unilever'den yapılan açıklamalarda satış bedeli belirtilmedi. Unilever'in açıklamasında, Komili'nin 2007 cirosunun yaklaşık 26 milyon euro olduğu ifade edildi.

Talipleri arasında Soros da vardı

Komili Hasan tarafından 130 yıl önce Midilli Adası'nın Komi Köyü'nde zeytinyağı olarak üretilmeye başlanan Komili, zamanla ayçiçek yağından sabuna ürün yelpazesini genişleterek alanında lider markalardan biri haline geldi. Yıllarca Komili Ailesi tarafından yönetilen marka, 1995'te alınan küçülme kararının ardından tesisleri ile birlikte Unilever'e satılmıştı.

Komili için Yazıcılar ile birlikte Aymar ve George Soros'un şirketi Soros Investment Capital'in de yarıştığı belirtildi. "Para sihirbazı" olarak bilinen Soros'un sahibi olduğu Soros Investment Capital şirketi, Unilever Türkiye'nin Yudum ve Sırma markaları altında ayçiçeği ve mısırözü yağı üreten şirketi Unikom Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ'yi 2003 yılında satın almıştı. Unikom'un satışı ile şirket varlıkları arasında yer alan Ayvalık'taki zeytinyağı fabrikası da Soros Capital Investments'ın olurken, Soros'un bu fabrikada Unilever için Komili markalı zeytinyağını üretmeye devam ettiği belirtiliyordu.

Türkiye zeytinyağı üretimi yılda 120 bin ton

Türkiye'de yılda ortalama 120 bin ton zeytinyağı üretiliyor. Bu rakamın 70 bin tonu iç tüketim, kalanı ise ihraç ediliyor. İç pazar büyüklüğünün yaklaşık 500 milyon dolar olduğu belirtiliyor. İç pazardaki 70 bin tonluk tüketimin 35 bin tonu ise markalı olarak zincir marketlerde satılıyor. Türkiye'de kişi başı zeytin yağı tüketimi 1 kilogram civarında. Hedef bu rakamı 2.5 kilograma çıkarmak.

No comments: