Thursday, July 03, 2008

ZZTK ÇİN, HİNDİSTAN VE SİNGAPUR’A YOĞUNLAŞTI, İHRACATIMIZ İKİ KATINA ÇIKTI

Dünya’nın ikinci büyük üreticisi ve ihracatçısı olmayı hedeflediğimiz zeytin ve zeytinyağı sektöründe Türkiye’nin ihracatını arttırmak için Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Kometisi’ni kuran ihracatçılar, son bir yıllık süreçte yaptıkları tanıtım çalışmaları ile Çin, Hindistan ve Singapur’a zeytinyağı ihracatımızı yüzde 105 oranında arttırdılar.

Zeytin ve zeytinyağının anayurdu Türkiye, dünya ikinciliği hedefine emin adımlarla ilerliyor. Son yıllarda yapılan dikimlerle 150 milyon zeytin ağacı varlığına ulaşan ve önümüzdeki yıldan itibaren bu ağaçlardan ürün almaya başlayacak olan Türkiye, dünya genelinde zeytin ve zeytinyağı tüketimi yüksek ülkelere yönelik tanıtım çalışmalarına hız verdi.

Dünya genelinde Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımını yapmak amacıyla Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği işbirliğinde 1 yıl önce kurulan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Türkiye’nin 2012 yılı için belirlediği 2 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için Çin, Hindistan, Singapur ve Amerika Birleşik Devletleri’nde fuarlara info stand düzeyinde katılarak Türk zeytin ve zeytinyağını tanıttı.

YÜKSEK ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ GELİYOR İHRACAT ŞART

Türkiye’nin önümüzdeki 2008/09 sezonunda zeytin ve zeytinyağında mevcut hava koşulları böyle devam ettiği takdirde büyük bir rekolte beklediğini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Canan İnanç, “Zeytin ve zeytinyağı iç piyasada tüketimi sınırlı olan ürünler. Zeytin ve zeytinyağında Türkiye ihracat yapmak zorunda. Bu amaçla 1 yıl önce kurduğumuz Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, zeytin ve zeytinyağı tüketiminin hızlı arttığı Çin, Hindistan ve Singapur’daki gıda fuarlarına katılmıştık. Türkiye 2007/08 sezonunda zeytinyağı ihracatında yüzde 55’lik düşüşle 117 milyon 920 bin dolardan 55 milyon 5 bin dolara gerilediği bir ortamda Çin, Hindistan ve Singapur’a ihracatımız yüzde 105’lik artışla 1 milyor 185 bin dolardan 2 milyon 425 bin dolara ulaştı. Türkiye yeni sezonda 200 bin tona yakın zeytinyağı ve 300 bin tona yakın sofralık zeytin rekoltesi bekliyor. Sektör olarak, 2012 yılı için zeytinyağında 1.2 milyar dolar, zeytinde 700 milyon dolar ve pirina yağı ihracatında 100 milyon dolar olmak üzere toplam 2 milyar dolarlık hedef koyduk. Bu hedefe ulaşmak için çalışmalarımızı önemli tüketici ülkelere odaklanarak sürdürüyoruz” dedi.

ABD EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKELERİN BAŞINDA GELİYOR

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi olarak yoğunlaştıkları pazarlardan birininde Amerika Birleşik Devletleri olduğunu vurgulayan İnanç, şöyle devam etti: “Amerika Birleşik Devletleri’nde zeytinyağı tütekimi son yıllarda katlanarak artıyor. 01 Kasım 2007- 30 Haziran 2008 zaman aralığında, Amerika Birleşik Devletleri’ne 8 milyon 62 bin dolarlık zeytinyağı ihraç ettik. ABD, Türkiye’nin yaptığı zeytinyağı ihracatında yüzde 15’lik dilimi temsil etti. Türkiye, ABD pazarında en büyük üçüncü tedarikçi ülke konumunda. Amacımız ABD pazarında ilk etapta ikinci ülke, uzun vadede ise birinci tedarikçi ülke konumuna yükselmek. ABD’yi Kanada ile birlikte düşündüğümüzde Türkiye’nin zeytinyağı ihracatında yüzde 32’lik paya sahip oluyor. Türkiye son yıllarda yapılan zeytin dikimleri ile 150 milyon ağaç varlığına ulaştı. Orta vadede 700 bin ton zeytinyağı üreten bir ülke haline geleceğiz. Bu üretimi yapan üreticinin memnuniyeti, bu ürünün değerinde pazarlanması ile mümkün olur. Amacımız, zeytin üreticisinin mutlu olacağı bir ortamı tesis etmek.”

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TANITIM KOMİTESİ NERELERE KATILDI?

Zeytinyağı tüketimi son yıllarda katlanarak artan Çin Halk Cumhuriyeti’ne Türkiye’den zeytin ve zeytinyağı ihracatını arttırmak için kolları sıvayan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi ilk olarak Çin'in en önemli liman kentlerinden Xiamen'de 8-11 Eylül 2007 tarihleri arasında yapılan Uluslararası Yatırım ve Ticaret Fuarı’na (CIFIT) katılarak stand açtı, Çinlilere zeytin ve zeytinyağı ikramında bulundu. Çinli tüketicilerin beklentilerini öğrendi.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin ikinci durağı Hindistan’da 06 – 08 Aralık 2007 tarihleri arasında Yeni Delhi kentinde düzenlenen IFEINDIA - Uluslararası Gıda, İçecek, Konukseverlik ve Ağırlama Fuarı’na (International Food Drink and Hospitality Exhibition) katıldı.
Yurtdışı Tanıtım çalışmalarına hız veren Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Singapur’da 22-25 Nisan 2008 tarihlerinde düzenlenen FHA 2008 (Food and Hospitality Asia Exhibition) Fuarı’na bir standla katıldı ve Türk zeytin ve zeytinyağını tanıttı.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, ABD’nin önemli eyaletlerinden olan Florida’nın Ft. Lauderdale şehrinde 3-4 Mayıs 2008 tarihleri arasında yapılan Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’ne info stantla (International Olive&Oil Fest 2008) katıldı.

No comments: